A Yucatán-félsziget gyönyörű tengerpartjaival, látványos maja romjaival, színes tengerparti városaival és trópusi esőerdőivel idilli célpont, ám a félsziget ezeken kívül is tartogat meglepetéseket: a régió jellegzetességeinek számító cenoték felkeresése szintén kihagyhatatlan program egy mexikói utazás során. Cikkünkben ezen csodás természeti képződmények érdekes világát mutatjuk be, valamint összegyűjtöttük 7 kedvenc cenoténkat is.

Mi is az a cenote?

A cenote egyfajta víznyelő, amely egy földalatti mészkőbarlang beomlása után keletkezik. Ilyen módon egy természetes édesvízű medence jön létre. A legtöbb cenotéval a Yucatán-félsziget büszkélkedhet, becslések szerint több, mint 6000 található itt, de Belize-ben és Guatemalában is számos ilyen képződményt találhatunk. A félsziget cenotéi közül sokat úszásra alkalmassá tettek a turisták számára, de még így is csak töredékük látogatható, többségük ugyanis a megközelíthetetlen trópusi dzsungelben elrejtve fekszik. A cenoték nemcsak a fürdőzők, de a barlangi búvárok körében is nagyon népszerűek.

A cenoték jelentősége

A Yucatán-félszigeten nincsenek természetes föld feletti folyók és a tavak száma is kevés. Itt található azonban a világ egyik legnagyobb földalatti barlanghálózata, amelyet földalatti patakok és folyók kötnek össze. (E barlangok közül sokról úgy vélik, hogy a dinoszauruszok kihalásához vezető hatalmas meteorbecsapódások alakították ki.) A Yucatán-félsziget nagy részét mészkő alkotja, ami idővel erodálódik és a talaj beomlik az alatta lévő, vízzel teli barlangokba, így létrehozva a cenotékat. Ez a talajvízforrás tette lehetővé, hogy a Yucatán népe a nagy maja civilizációvá virágozhasson.

A cenotékat a maja nép tehát az ősi városok (például Chichen Itza) édesvízzel való ellátására: ivóvíz- és öntözési forrásként használta. A cenote elnevezés is a maja „ts’ono’ot” szóból ered, ami kutat jelent.

Szent Cenoték: Kapuk a maja alvilágba

Az ősi maják tudták, hogy a cenoték milyen fontos szerepet játszanak a túlélésükben. A víznyelők így az imádat helyeivé váltak, szent helyeknek számítottak, ahol áldozatokat mutattak be isteneiknek. Sokaknál ősi leleteket, fatárgyakat, szerszámokat és bálványokat, valamint ékszereket és nemesfémeket, például aranyt, ezüstöt, rezet és mindenekelőtt jádét találtak. Emellett sok cenotéban emberi csontokat is felfedeztek.

Érdekesség, hogy a maják azt is hitték, hogy ezek a föld alatti kutak bejáratok a túlvilágra, Xibalba-ba. A maja hitvilág szerint Xibalba királyi udvarában 12 istenség lakik. Vezetőjük Hun-Kame (“Egy halál”), akit Vucub-Kame (“Hét halál”) követ. Rajtuk kívül 10 démon lakik még itt, akik az emberi szenvedés egy-egy sajátos formája felett uralkodnak. A majáknak nagyon fontos volt Xibalba lakóinak megbékítése, így időről-időre szükségessé váltak a felajánlások. Emellett Chaac maja istennek, az eső istenének is áldoztak a nagy szárazságok idején.

Cenoték típusai

A Yucatán félszigeten különböző típusú cenotékkal találkozhatunk. A barlangi cenoték teljesen a föld alatt helyezkednek el. Nincs természetes fényük, ami azt jelenti, hogy mentesek a növényzettől, de általában gyönyörű cseppköveket figyelhetünk meg az ilyen cenotékben. Léteznek úgynevezett félig nyitott cenoték is, melyek túlnyomórészt a föld alatt helyezkednek el, de néhány kis nyíláson keresztül a napfény beszivárog a barlangokba. Végül pedig vannak nyitott cenoték is, mindhárom típus közül ezek a legrégebbiek: a nyitott cenoték olyan barlangok, amelyek teljesen magukba omlottak. Ezen medencék vize a legmelegebb, és ezek a cenoték a legjobban hozzáférhetők. A nyitott és félig nyitott cenoték többsége lenyűgöző állat- és növényvilágnak ad otthont, némelyekben még teknősök is élnek.

Chichén Itza is egy cenotére épült

Nemrégiben fedezték fel, hogy Chichén Itza, a híres maja piramis is egy hatalmas cenotére épült. A legenda szerint Kukulkán, a maják tollaskígyó istensége az alvilági barlangban nőtt fel, míg végül olyan nagyra nőtt, hogy hatalmas földrengéssel áttörte a föld felszínét, és a Napba repült. Kukulkán tiszteletére építették a maják az építészetileg lenyűgöző piramist, melyet a spanyol hódítók El Castillo névre kereszteltek.

Érdekesség, hogy évente kétszer a nap éppen úgy süt a templomra, hogy a lépcsőfokokon egy óriási kígyó árnyékát lehet felfedezni. Az alakzatról, melyet kb. 45 percig lehet megfigyelni, úgy tartják, hogy Kukulkán istenséget jelképezi, amint leereszkedik az égből és csatlakozik testvéreihez Xibalba-ban. Amikor a Kukulkan-piramis alatti cenotét vizsgálták, tárgyak egész sorát találták, melyek közül sokat szándékosan összetörtek, mielőtt a cenotébe dobták volna, ami talán a halál isteneinek feláldozandó tárgy “megölésére” utalt. Az ásatások során számos emberi csontot is feltártak, amelyeken emberáldozatra utaló sebeket találtak. A holttestek között férfiak, nők és gyermekek is voltak.

Új tanulmányok azt mutatják, hogy a cenote egyre nő, miközben mészkőfalai lassan szétesnek. A régészek szerint ezért előbb-utóbb Chichén Itza az alatta lévő barlangba omolhat, ha a mészkőpadló, amelyre épült, tovább gyengül. Jelenleg ez a döntő fontosságú platform mindössze 5 méter vastag.

A Yucatán-félsziget 7 legcsodásabb cenotéje

Enyhén hátborzongató történelmük ellenére manapság a mexikói cenotékat a külföldiek és a helyiek egyaránt élvezik. Ezek a fenomenális fürdőhelyek szépségük mellett nagyszerű alkalmat nyújtanak arra is, hogy a látnivalók megtekintése között felfrissüljünk egy kicsit, hiszen a leghíresebb régészeti komplexumok közelében szinte biztosan találhatunk cenotét. Ezek közül a továbbiakban 7 kedvencünket mutatjuk be:

Cenote Azul

Ha Playa del Carmen környékén járunk ezt a cenotét semmiképpen sem érdemes kihagyni. A cenotét, mely nevét ragyogóan türkizkék vizéről kapta, rengeteg kis szikla határolja, és egy fa sétány fut át ​​rajta. Vizében megmártózva élvezhetjük a lenyűgöző tájat és egy kis szerencsével megcsodálhatjuk az itt élő őshonos madarakat és emlősöket is. A Cenote Azul emellett az egyik legjobb cenote Mexikóban a snorkelezéshez a vízben élő kisebb-nagyobb halrajok és gyönyörű korallok jelenléte miatt. A nagy, nyitott cenote különböző mélységekkel rendelkezik, így kicsiknek-nagyoknak alkalmas a fürdőzésre.  Ahol a víz a legmélyebb, a sziklaugrást is kipróbálhatjuk.

Cenote Suytun

A Valladolidtól keletre fekvő Cenote Suytun a Yucatán-félsziget egyik leghíresebb és legfényképezettebb cenotéja, melyet élénk színeinek, lenyűgöző sziklaképződményeinek, festői szépségű medencéjének és a barlang szívében található kör alakú kőplatformnak köszönheti – utóbbi tökéletes hely a fotózáshoz. Fontos azonban tudni, hogy a kristálytiszta víz felszíne felett lebegő hosszú móló nem mindig van a víz felett, mivel a cenote vízszintje folyamatosan változik. A kőplatformot felülről természetes fény világítja meg. Érdemes a látogatásunkat kora délutánra időzíteni, a napsugarak játéka ugyanis ekkor biztosítja a leggyönyörűbb látványt.

Cenote Ik-Kil

Közvetlenül Chichen Itza romjai mellett található, így az Ik-Kil cenote tökéletes hely egy kis kikapcsolódásra és lazításra, miután a délelőttöt az ősi maja város felfedezésével töltöttük. Ik-Kil a türkizkék vízű medencéje felett lebegő függő növények és hosszú indák sokaságáról híres, melyek igazi dzsungel hangulatot kölcsönöznek neki, ezzel a régió egyik leglátványosabb cenotéjének is számít. A maják által szentnek tartott hangulatos medencét ma úszók és sznorkelezők látogatják. Felejthetetlen élmény a nagyjából 30 méterrel a talajszint alatt elhelyezkedő cenotéból felnézni a tiszta égboltra és megcsodálni a cenote kör alakú nyílása körül tolongó kusza növényeket, fákat és cserjéket. 2024 januári és márciusi mexikói útjainkon utasaink is megcsodálhatják ezt a gyönyörű cenotét.

Cenote Xkeken és Cenote Samula

A Cenote Xkeken-t és a Cenote Samula-t Chichén Itza városától egy rövid autóútra találhatjuk. A medencék közvetlenül egymás mellett vannak, ragyogó vízükhöz egy spirális kőlépcsőn lehet lejutni. Annak ellenére, hogy a maja romokhoz viszonylag közel helyezkednek el, általában kevesebb turista látogatja őket, így itt nem kell tartanunk a tömegtől. Mindkét cenote cseppkövek és sztalagmitok hihetetlen gyűjteményével büszkélkedhet és a mennyezeti nyílásból beszűrődő természetes fény csak fokozza a látványt. A Xkeken és a Samula Cenote egyedi hangulatukkal és túlvilági megjelenésükkel kötelező megállónak számítanak, ha az ember a környéken jár.

Gran Cenote

Szintén Tulum városközpontjához található közel a gyönyörű Gran Cenote, melyet az ősi városból akár még kerékpárral is meg lehet közelíteni – nem csoda, hogy régóta a helyiek és a turisták kedvence. Itt a dzsungel közepette elrejtőzve két szemet gyönyörködtető cenotét találhatunk, melyeket lenyűgöző barlangok kötnek össze. Az itt látható érdekes cseppkövek és sziklaképződmények garantáltan elvarázsolnak, csakúgy mint a medencék élénkkék vize, mely kifejezetten alkalmas sznorkelezésre is. A Gran Cenote a Yucatán félsziget egyik legjobb cenotéje a környékén élő állatvilág sokszínűsége szempontjából is. Találkozhatunk itt különféle madarakkal, denevérekkel és a cenote még egy kis teknősrezervátummal is büszkélkedhet.

Cenote Saamal

A Saamal Cenote egy rejtett kincs a Yucatán-félszigeten. A történelmi Selva Maya Haciendában található, ahol a természet szépsége összefonódik a nyugalommal, tökéletes oázist alkotva, hogy kiszakadhassunk a mindennapi élet nyüzsgéséből, és elmerüljünk a természet varázslatában. A cenote Valladolid városához található közel, de Chichén Itza sincs messze tőle. Megjelenésében hasonlít az Ik-Kil Cenotéra környező buja növényzete és lecsüngő indái miatt, viszont pozitívuma, hogy koránt sem ismerik annyian, mint az előbbi cenotét, így kevésbé találkozhatunk érdeklődők tömegeivel. A cenote megközelítőleg 60 méter átmérőjű, kristálytiszta, frissítő vizéhez hosszú falépcső vezet le. A helyenként a 45 méteres mélységet is elérő cenotébe platformokról is beugorhatunk. Érdekesség, hogy a cenotében egy kis vízesést is megfigyelhetünk, ami még egyedülállóbbá teszi az élményt. 2024 februári mexikói csoportunkkal mi is meglátogatjuk ezt a csodás helyszínt.

Cenote Zací

Bár a Cenote Zací közvetlenül Valladolid szívében fekszik, ezt a helyet régóta a béke és a szépség oázisának tartják. Évszázadokon keresztül ez volt a helyi maja klánok fő vízforrása. A mélyen a földbe süllyedt, hatalmas szabadtéri cenotét részben egy sziklás barlang mennyezete íveli át, körülötte pedig harminc méter magas sziklák emelkednek drámaian. Medencéjébe a bátrak platformokról ugorhatnak be, de követhetjük a csillogó vízhez vezető kanyargós lépcsőket is. A Cenote Zací az egyik legmélyebb cenote a Yucatán-félszigeten, mélysége néhol eléri a 100 métert is, mely igazán vonzóvá teszi a búvárok számára.