AZ ÚT JELLEGE

Kolumbiai körutazásunk dinamikus, aktívabb utazásra vágyóknak ajánljuk. Délután/este általában van szabadidő, de alapvetően igyekszünk kevés üresjáratot hagyni és minél több látnivalót felfedezni. Körutazásaink során jellemzően reggel 8-9 között indul a csoport az adott napi programra a szállodából. Előfordul, hogy korábban, de ez mondható átlagosnak. A körutazás alatt nincsenek hosszú buszutazások, maximum 1-2 óra jellemző. Egyedül a Los Naranjos – Cartagena út hosszabb (4.5 óra). A legmagasabban fekvő rész Bogota (2600 m), ahol a tengerszint feletti magasság hatása esetenként érezhető. A Tayrona Nemzeti Parknál tett túra nehezebb – elsősorban a magas páratartalom miatt. Ezen kívül a Cocora völgyben tesznek hosszabb (2-3 órás) gyalogtúrát. El Peñol szikla megmászása nem szokott problémát okozni, kényelmes tempóban történik a lépcsőzés.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK, VÍZUM

Kolumbiába teszt-, oltás és karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni. Magyar állampolgárok a Kolumbiából történő kiutazás dátumától még 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak be az országba. A magyar állampolgárok turistaként 90 napra vízummentesen utazhatnak be Kolumbiába. A vízummentes tartózkodás egy éven belül összesen nem haladhatja meg a 180 napot. A belépéskor az útlevélbe pecsételt dátum a mérvadó. Belépéskor migrációt papírt nem adnak.

Kolumbiába történő beutazáshoz tehát a következőre van szükség: Útlevél (mely a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényes, valamint sértetlen/nem kopott)

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

A Covid-19 járvány miatt a tartózkodás alatt is figyelni kell az általános higiéniai előírások és távolságtartási szabályok betartására. Maszkviselet csak egészségügyi intézményekben kötelező. A privát buszon nem szükséges maszkot viselni.

KIUTAZÁS

A budapesti repülőtéren az iroda képviselője indítja a csoportot, a csoportkísérő pedig a bogotai repülőtéren várja az utasokat, visszautazáskor pedig a repülőtérig kíséri őket. Az utasok tehát kísérő nélkül utaznak a repülőn, így kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy elérjék a csatlakozásokat! Az Isla Múcuran töltött napok alatt az idegenvezető nincsen a szigeten, de bármikor elérhető.

Fontos! Ha csomagja megsérült, vagy nem találja, semmiképpen se hagyja el a poggyászfelvételi helyiséget, hanem még bent keresse fel a „baggage reclaim vagy lost and found baggage” elnevezésű pultot, ahol jegyzőkönyv (Property Irregularity Report) készül, amit később be tud nyújtani a légtársaságnak a kárigényhez. A csomagkárigény-levélhez minden esetben hiánytalanul csatolni kell a következőket: a repülőtéren felvett jegyzőkönyvet, beszállókártyát, sorszámozott csomagcímkét, számlát a javításról (ha nem javítható, akkor hivatalos nyilatkozatot ennek tényéről, melyen szerepelnie kell a kár pénzben kifejezett értékének), poggyász vásárlási blokkját/számláját, a károsult bankjának nevét, számlaszámát (swift, iban kódja), elvesztés esetén tételes listát is csatolni kell az elveszett tárgyak értékének feltüntetésével. Ha a fedélzeten felejtett valamit, kérjük érkezést követően azonnal keresse fel a Lost&found pultot és jelentse be, különben nem valószínű, hogy vissza tudják juttatni Önnek.

VÁMSZABÁLYOK BEUTAZÁSKOR

Vám nyomtatványt a repülőgépen osztanak ki a Kolumbiába történő érkezés előtt vagy pedig érkezéskor kérhető. Ezt csak akkor szükséges kitölteni, ha a vámmentes mennyiségnél többet visznek ki valamilyen termékből vagy készpénzből. A Kolumbiában vásárolt smaragd, arany és platina termékek kiviteléhez a számla felmutatása szükséges.

Vámmentesen bevihető:
10 000 USD értékű készpénz (a különböző pénznemek értéke összeadódik).

Étel: Kizárólag gyári csomagolásban vihetőek be (otthon készült változatok nem!):

 • Müzlik, kekszek, csokoládék, egyéb nassolnivalók
 • Főtt húsételek, kolbászok, sonkák
 • Érlelt vagy feldolgozott sajtok
 • Konzerv ételek
 • Pasztőrözött tejtermékek


NEM SZABAD BEVINNI

– A fentebb nem említett ételek, különösen friss gyümölcsök/zöldségek, nyers hús, sajt

– Élő növények, növény termékek (pl. mag)

– Fegyverek

– Peszticidek, és állatnak való gyógyszerek

POGGYÁSZ

A KLM/ Air France járatain a következő méretkorlátozások érvényesek:

 • Feladott poggyász: Hosszúság + szélesség + magasság maximum 158 cm, maximum 23 kg
 • Kézipoggyász: maximum 55 x 35 x 25 cm
 • Kiegészítő (táska/laptoptáska): maximum 40 x 30 x 15 cm

A kézipoggyász és a kiegészítő összesen maximum 12 kg lehet.

A belföldi járatokon a következő méretkorlátozások érvényesek:

 • Feladott poggyász: Hosszúság + szélesség + magasság maximum 158 cm, maximum 20 kg
 • Kézipoggyász: maximum 40 x 30 x 20 cm, maximum 6 kg

Kérjük a belföldi járatok előírásait vegyék figyelembe, azokra ugyanis valamivel kisebb/kevesebb poggyászt engednek felvinni!

A nagy csomagok lehetőleg gurulós bőröndök legyenek, a túrákhoz és városnézésekhez pedig egy hátizsák javasolt. A nagy bőrönd azonosítható legyen, legyen rajta név, telefonszám. Jó, ha az útlevél is azonosítható (pld. a hátulján található matricával).

Kézi poggyászba javaslunk minden értékes cikket tenni, illetve az olyan dolgokat, amikre az utazás alatt feltétlenük szükségük van (pl. gyógyszer). Érdemes továbbá a kézi poggyászba 1-2 napra elegendő ruhadarabot is pakolni, ha esetleg az úticélra késve érkezne meg a feladott poggyász. Erre csekély esély van, de adott esetben nagy könnyebbséget jelenthet.

IDŐZÓNA

Kolumbiában nyári időszámítás idején -7 óra, míg a téli időszámításkor -6 óra az időeltolódás Magyarországhoz képest.

BUSZ

Az utazások nagy része privát busszal történik. Salentoban elképzelhető, hogy 2 kisbusszal utazik a társaság a szűk utcák miatt.

ÉTKEZÉS

A körutazás során a reggelik amerikai vagy kontinentális jellegűek. Az ebédek egy üdítőt tartalmaznak. A főétkezések alkalmával egy kiadós adag főétel kerül felszolgálásra. Előétel és desszert itt nem annyira jellemző.

PÉNZ, BANKKÁRTYA, PÉZNFELVÉTEL

Kolumbia hivatalos fizetőeszköze a kolumbiai peso (COP) 1 USD = 3920 COP

Kolumbiai pesot a bogotai repülőtéren és bármelyik városi pénzváltónál, illetve bankban válthatunk. Pénzváltók működnek a nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve a szállodákban. USD és EUR egyaránt jól váltható.

Magyarországon kiadott nemzetközi kártyákat (VISA, MASTERCARD) a középkategóriás éttermekben, nagyobb üzletekben elfogadnak. Kisebb boltokban, szuvenír árusoknál általában csak készpénzzel lehet fizetni. A bankautomatából való pénzkivételre kezelési költséget számítanak fel.

Költőpénz: Érdemes a programon kívüli étkezésekre 15 USD/fő/étkezés összeggel számolni. Ezen felül egyén függő a szuvenírekre költött összeg.

SZUVENÍR

A kolumbiai smaragd a legértékesebb a világon, ezeket Bogotaban lesz lehetőség megvásárolni. A smaragd vámmentesen hozható Magyarországra, amennyiben saját használatra vásárolják.

Kolumbia ismert még többek között a kávéjáról, csokoládéiról és „mochila” táskáiról, melyeket több helyen is lehetőség lesz megvásárolni.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS

Kolumbiában az esősebb évszak áprilistól májusig, illetve októbertől december elejéig tart. Bogotában, Salentoban és Medellínben egész évben előfordulhatnak trópusi rövid esőzések napközben.

Los Naranjos, Cartagena és Múcura a Karib térség része, ahol szintén egész évben magasabb páratartalomra lehet számítani.

Időjárás januárban:

Bogota: 7 fok körül alakul a minimum és 20 fok körül a maximum hőmérséklet
Salento: 7 fok körül alakul a minimum és 13-14 fok körül a maximum hőmérséklet
Medellin: 18 fok körül alakul a minimum és 28 fok körül a maximum hőmérséklet

Los Naranjos: 20 fok körül alakul a minimum és 30 fok körül a maximum hőmérséklet
Cartagena: 25 fok körül alakul a minimum és 30 fok körül a maximum hőmérséklet
Isla Múcura: 25 fok körül alakul a minimum és 34 fok körül a maximum hőmérséklet

Időjárás márciusban:

Bogota: 14 fok körül alakul a minimum és 23 fok körül a maximum hőmérséklet
Salento: 12 fok körül alakul a minimum és 21 fok körül a maximum hőmérséklet
Medellin: 15 fok körül alakul a minimum és 27 fok körül a maximum hőmérséklet

Los Naranjos: 21 fok körül alakul a minimum és 31 fok körül a maximum hőmérséklet
Cartagena: 23 fok körül alakul a minimum és 33 fok körül a maximum hőmérséklet
Isla Múcura: 25 fok körül alakul a minimum és 34 fok körül a maximum hőmérséklet

Időjárás szeptemberben:

Bogota: 12 fok körül alakul a minimum és 22 fok körül a maximum hőmérséklet
Salento: 12 fok körül alakul a minimum és 24 fok körül a maximum hőmérséklet
Medellin: 14 fok körül alakul a minimum és 25 fok körül a maximum hőmérséklet

Los Naranjos: 24 fok körül alakul a minimum és 29 fok körül a maximum hőmérséklet
Cartagena: 25 fok körül alakul a minimum és 31 fok körül a maximum hőmérséklet
Isla Múcura: 25 fok körül alakul a minimum és 32 fok körül a maximum hőmérséklet

Indulás előtt részletek: https://www.accuweather.com/

HASZNOS HOLMIK/RUHÁZAT

Leginkább sportos ruházatra lesz szükség, kényelmes cipőre, könnyű túracipőre (ez jó, ha vízhatlan, mivel Salentoban elég gyakoriak az esőzések), rövid és hosszú ujjú pólóra, kardigánra. Ajánlott a réteges öltözködés, természetes anyagokból készült ruhadarabok: kényelmes nadrág, pólók, vékony ingek, vékony pulóverek, mellények, dzseki. Az utazás első napjaiban estére vékony kabát is javasolt, illetve napközben egy vékonyabb, estére egy vastagabb nadrágra lesz szükség. Nem szükséges profi túracipő, a lényeg, hogy ne csússzon. Javasoljuk, hogy hozzanak egy kényelmes cipőt is a városi sétákhoz. A reggelek/esték hűvösek lehetnek, mivel több éghajlati zónában is fogunk tartózkodni. Esernyőt nem érdemes hozni, mert az nem praktikus, jobb a kapucnis esőkabát – ez mindenképpen legyen nálunk, hiszen Bogotaban, Salentoban és Medellínben rövidebb esőzések bármikor előfordulhatnak.

Szükség lesz ezen kívül fürdőruhára, sapkára/kalapra, naptejre, strandpapucsra, napszemüvegre. Aki szeret snorkelezni, annak érdemes lehet Múcura szigetére snorkeling felszerelést vinni (bérelhető is helyben), van élővilág, de nem ez a sziget legfőbb előnye.

A hotelekben/mosodában lehetőség van kimosatni a szennyes ruhákat, ez általában 1 napot vesz igénybe. Autóbuszokban mindig probléma a légkondicionáló: érdemes bekészíteni a hölgyeknek egy vállkendőt, uraknak egy sapkát, mert a tapasztalat szerint ritkán lehet a berendezést mindenki igényeinek megfelelően szabályozni.

HIGIÉNIA ÉS EGÉSZSÉGÜGY

A higiénés viszonyok megfelelőek, ennek ellenére előfordulhat pld. hasmenés, amire ajánlott gyógyszert bekészíteni az úti patikába. A csapvíz, jeges italok, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása Bogotán és Medellínen kívül sehol sem javasolt. Kötelező oltás nincs. Sárgaláz elleni oltás nem indokolt, mivel a csoport nem látogatja meg az őserdőt. Bogotaban enyhe magaslati betegség felléphet (2600 m), így érdemes szédülés elleni gyógyszert, esetleg vényköteles HUMA-ZOLAMIDE gyógyszert bekészíteni, mely a hegyi betegség tüneteit enyhíti.

Sebtapasz, kézfertőtlenítő és szúnyogriasztó kivitele ajánlott. Ezen kívül azon gyógyszereket is vigyék magukkal, amelyeket esetleg alapesetben használnak a mindennapokban.

Vényköteles gyógyszereikhez kérjük a receptet is hozzák magukkal, valamint ezeket lehetőleg kézipoggyászukba csomagolják.

Bővebb információ: https://oltokozpont.hu/hu/oltas/1/sargalaz

http://oek.hu/oek.web?nid=325&pid=1

További információk: http://www.utazaselott.hu/utazas-tervezes.html

BIZTONSÁG

A körutazás alatt alapvetően biztonságos helyeket/városrészeket látogat meg a csoport. A szállodák a városok legjobb zónáiban találhatóak, ahol este is sok ember van. Az idegenvezető jelzi, ha van olyan környék, amelyet esetleg érdemes elkerülni.

Értéktárgyaikat, útiokmányaikat lehetőség szerint mindig biztonságos helyen őrizzék, pl.: övtáskában, vagy nyakba akasztható útlevéltartóban. Utóbbiakról javasolt fénymásolat vagy digitális másolat készítése, így az eredeti okmányokat a szállodai széfben tudják hagyni, ahol ez megoldható.

ELEKTROMOSSÁG

Az elektromos áram 110 V/50 vagy 60 Hz, amerikai típusú csatlakozók vannak. Szállodától függően európai szabványnak megfelelő csatlakozó is lehet a szobában, de nem minden esetben. Kérjük, hozzanak magukkal átalakítót!

Néhány link:

USB átalakító, telefontöltéshez:

https://www.mediamarkt.hu/hu/product/_skross-world-usb-h%C3%A1l%C3%B3zati-csatlakoz%C3%B3-%C3%A1talak%C3%ADt%C3%B3-be%C3%A9p%C3%ADtett-usb-t%C3%B6lt%C5%91vel-1218525.html

Sima átalakító:

– https://www.conrad.hu/p/usamagyar-konnektor-atalakito-uti-adapter-hama-00044211-707807?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfKSbQbzIqqH6pOGXlv5uze3l1sT0dGI_T1djtl5gt-h7qd7fE2qAmUaAgUpEALw_wcB

– https://www.conrad.hu/p/bachmann-910178-halozati-dugo-usa-muanyag-250-v-fekete-ip20-1838720?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfIs__GQ8qDgcqvRNKpCruZ3KLY7VoqMAVrl1REcdNVd2dn0Wd3NFWMaAovZEALw_wcB

ELEKTROMOS ESZKÖZÖK

Az előfizetéses mobiltelefonok működnek, a roamingolási tarifákról kérjük, hogy mindenki tájékozódjon a szolgáltatójánál. Wifi van a szállodákban, ezek használata térítésmentes.

A körutazás előtti napokban létrehozunk egy Whatsapp csoportot, ahol az utazás alatt kommunikálhatnak egymással és az idegenvezetővel, illetve az utazás után beküldhetik a Kolumbiában készült képeket.

SZOBÁK FELSZERELTSÉGE

Minden szállodai szobához privát fürdőszoba tartozik. Törölköző, szappan, sampon minden szobában található. Hajszárító szintén található minden szállodai szobában vagy pedig a recepción kérhető.

BORRAVALÓ

60 USD/fő borravalót javasolunk, melyet az első napon gyűjtünk össze. Ezt az idegenvezető szétosztja a sofőr, helyi segítők, szállodai dolgozók között (kivéve Isla Múcura).

FONTOS KELLÉKEK AZ UTAZÁS SORÁN

– orvosi maszk (több darab)

– kézfertőtlenítő folyadék, kendő

– magas faktorszámú naptej

HAZAUTAZÁSSAL KAPCSOLATOS VÁM TUDNIVALÓK

 • A hazautazással kapcsolatos vám tudnivalókat, tiltott tárgyakat az alábbi linken letölthető utastájékoztató részletesen összefoglalja („ Az Európai Unión kívülről (harmadik országból) Magyarországra érkezőkre vonatkozó szabályok” vonatkozik a Kolumbiából hazatérőkre: https://nav.gov.hu/kiadvanyok/utastaj/magyarnyelvu-utastajekoztato
 • Engedélyköteles a kőkorallok, óriás kagylók behozatala az Európai Unióba. Kérjük, hogy ezt figyelembe véve semmilyen kagylót, korallt ne hozzanak el a tengerpartról!
 • Kolumbiában törvényesen vásárolható kokalevél és kokatea, azonban tilos e termékeket az országból kivinni, mert a világ más országaiban, így Magyarországon is, ez kábítószer-csempészetnek minősül!
 • A tranzitáló európai repülőtereken ellenőrizhetik a kézipoggyásokat és elvehetik az azokban lévő 100 ml-es kiszerelésnél nagyobb folyadékokat. Emiatt hazautazáskor nem javasolunk pl. itakolat vásárolni a bogotai repülőtéren. Amennyiben ilyet hoznának haza, azt még az utazás alatt vásárolják meg, és a feladott poggyászba csomagolják!
 • Bogotaban lehetőség van smaragdot vásárolni, mely vámmentesen hozható be Magyarországra, amennyiben nem kereskedelmi céllal és mennyiségben vásárolják, célszerű ehhez számlát bemutatni.
 • A vámmentes mennyiségek fejenként értendők! Ez azt is jelenti, hogyha 2 fő 1-1 liter 22 térfogatszázalék feletti alkoholtartalmú szeszes italt hoz Magyarországra, akkor ezeket külön bőröndbe helyezzék! Más esetben a hatóságok úgy értelmezik, hogy 1 személy hozott 2 litert, ami már nem vámmentes!
 • Amennyiben valamely termékből a vámmentesnél nagyobb mennyiséget hoznak be, úgy Budapesten feltétlenül a piros folyosóhoz fáradjanak, ahol be kell vallani a behozott mennyiségeket, majd megfizetni a vámot. Amennyiben ezt nem teszik meg, és szúrópróba szerű ellenőrzésre kerül sor, a vámon felül büntetést is fizetni kell