KUBÁRÓL ÉS AZ ÚTRÓL

Kuba szocialista köztársaság, annak minden szépségével és hátrányával. Szokták mondani, hogy az országban megállt az idő, a szocialista retro hangulat keveredik a déli szenvedéllyel. Találkozhatunk itt a ’40-es, ’50-es évek klasszikus amerikai autóival és sétálhatunk a rusztikus bájú koloniális városokban, mindemellett Kubába utazva a szocializmus negatív hatásairól sem feledkezhetünk meg. Gyakoriak az áramszünetek, az internet pedig lassú, így a kubai utazást azoknak ajánljuk főképp, akik feltöltődni szeretnének, kiszakadni a mindennapok világából és átadni magukat a latin-amerikai életérzésnek. Az országban sok árucikkből hiány van, így érdemes minden feltétlenül fontos gyógyszert és egyebet magunkkal hozni, melyeket napi szinten használunk. Helyenként az utak állapota hagyhat kívánnivalót maga után, illetve előfordulhat, hogy akadozik a vezetékes vízszolgáltatás. Ezekért viszont kárpótol minket az ország különleges hangulata, a salsa szülőhazájaként ez tényleg az a hely, ahol bárki, bárhol táncra perdülhet. Kuba gyönyörű fehér homokos tengerpartokkal rendelkezik, ami sok turistát csábít, ennek ellenére a szállodai szobákat és fürdőszobákat igénybe veszi a karibi párás levegő, emiatt előfordulhat rozsda. Irodánk kiemelt figyelmet fordított a legjobb szállodák kiválasztására, így ezzel csak elvétve találkozhatnak utasaink.

A körutazás első 7 napja sok látnivalót tartogat, kevés az üresjárat. Az út során jellemzően reggel 8 körül indul a csoport az adott napi programra a szállodából.

Szeretnénk felhívni utasaink figyelmét, hogy legjobb igyekezetünk ellenére előfordulhat, hogy az út alatt egyes helyek nem látogathatók. Ha ilyen előfordul, idegenvezetőnk alternatívát keres a kimaradó program helyére.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK, VÍZUM

Kubába történő utazáshoz turista kártyát szükséges igényelni, melyet irodánkon keresztül vagy a Kubai Nagykövetségen keresztül tudnak megtenni. A turista kártya 3 hónapos tartózkodást tesz lehetővé. Az utasoknak rendelkeznie kell útlevéllel, ami a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényes.

A turista kártyát nem szabad összehajtani, meggyűrni! Belépéskor a kártya első felét letépik és elveszik. A kártya második, lepecsételt felét meg kell őrizni a hazautazásig, az országból történő kilépés egyik feltétele a kártya bemutatása a repülőtéren!

Kuba budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint mindazon utazóknak, akik az Egyesült Államokból, vagy az USA érintésével érkeznek a szigetországba, a turista célú belépésre jogosító ún. turista kártyát az USA-ban működő utazási irodákban kell beszerezniük. A budapesti kubai nagykövetség nem állít ki turista kártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni.

Kubai Követség elérhetősége: https://misiones.cubaminrex.cu/hu/hungria

Cím: 1124 Budapest, Zsámbéki utca 2.
Telefonszám: +36 1 817 0680
Ügyfélfogadás: H-CS: 9-12 óra

Kubába jelenleg teszt- és oltási kötelezettség nélkül lehet beutazni. Szükséges azonban 48 órával az indulás előtt kitölteni online egy regisztrációs űrlapot, mely végén egy QR kódos PDF fájl jön létre. Irodánk ezt minden utas számára elkészíti és kinyomtatva átadja a reptéren. Kötelező ezen kívül az utasbiztosítás megléte is.

Kubába történő beutazáshoz tehát a következőre van szükség: Útlevél (mely a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényes, valamint sértetlen/nem kopott), kubai turista kártya, regisztrációs űrlap QR kódja, utasbiztosítás

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

A Covid-19 járvány miatt a tartózkodás alatt is figyelni kell az általános higiéniai előírások és távolságtartási szabályok betartására. A maszk viselete csak egészségügyi intézményekben kötelező, tehát nemigen lesz rá szükség. Néhány maszkot kérjük vigyenek magukkal a biztonság kedvéért, mert Kubában ez is hiánycikk lehet!

KIUTAZÁS

A budapesti repülőtéren az iroda képviselője indítja a csoportot, a csoportkísérő pedig a havannai repülőtéren várja az utasokat. Az utasok tehát kísérő nélkül utaznak a repülőn oda és visszaúton is, így kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy elérjék a csatlakozásokat!

Fontos! Ha csomagja megsérült, vagy nem találja, semmiképpen se hagyja el a poggyászfelvételi helyiséget, hanem még bent keresse fel a „baggage reclaim vagy lost and found baggage” elnevezésű pultot, ahol jegyzőkönyv (Property Irregularity Report) készül, amit később be tud nyújtani a légtársaságnak a kárigényhez. A csomagkárigény-levélhez minden esetben hiánytalanul csatolni kell a következőket: a repülőtéren felvett jegyzőkönyvet, beszállókártyát, sorszámozott csomagcímkét, számlát a javításról (ha nem javítható, akkor hivatalos nyilatkozatot ennek tényéről, melyen szerepelnie kell a kár pénzben kifejezett értékének), poggyász vásárlási blokkját/számláját, a károsult bankjának nevét, számlaszámát (swift, iban kódja), elvesztés esetén tételes listát is csatolni kell az elveszett tárgyak értékének feltüntetésével. Ha a fedélzeten felejtett valamit, kérjük érkezést követően azonnal keresse fel a Lost&found pultot és jelentse be, különben nem valószínű, hogy vissza tudják juttatni Önnek.

VÁMSZABÁLYOK

Az országba pénzt bevinni összesen 5 000 USD értékig szabad bejelentés nélkül. Ha többféle valutát visznek be, ezek értéke nem haladhatja meg az 5 000 USD-ot.

Étel: Kizárólag gyári csomagolásban vihetőek be (otthon készült változatok nem!):

 • Müzlik, kekszek, csokoládék, egyéb nassolnivalók
 • Főtt húsételek, kolbászok, sonkák
 • Érlelt vagy feldolgozott sajtok
 • Konzerv ételek
 • Pasztőrözött tejtermékek

NEM SZABAD BEVINNI

– A fentebb nem említett ételek, különösen friss gyümölcsök/zöldségek, nyers hús, sajt

– Élő növények, növény termékek (pl. mag)

– Fegyverek

– Peszticidek, és állatnak való gyógyszerek

A turisták a személyes útiholmijukon felül max. 50 USD értékű árucikket vihetnek be az országba vámmentesen.  A személyes útiholmi fogalmába a ruházat, gyógyszer (max. 10 kg), 1 db fényképezőgép, videokamera, mobiltelefon és azok tartozékai, piperecikkek, 200 db cigaretta, 25 db szivar, 250 gr dohány, 3 liter égetett szesz (18 év felett) tartoznak. A drónok bevitele engedélyköteles.

KIVITEL: Az országban vásárolt szokásos ajándéktárgyak 1000 USD értékben vihetők ki az országból. A szivar kivitelére vonatkozó különleges szabályok alapján, lezárt dobozban és számla nélkül 50 db szivar vihető ki. Ezen felüli mennyiség esetén a vásárlás helyén kibocsátott hivatalos számlával kell igazolni a szivar eredetét, amely csak az eredeti, hologrammal ellátott dobozban, bontatlan állapotban vihető ki.

További vámmal kapcsolatos kérdésekkel és engedélyekkel kapcsolatban kérjük keressék a Kubai Követséget.

POGGYÁSZ

A KLM/ Air France járatain a következő méretkorlátozások érvényesek:

 • Feladott poggyász: Hosszúság + szélesség + magasság maximum 158 cm, maximum 23 kg
 • Kézipoggyász: maximum 55 x 35 x 25 cm
 • Kiegészítő (táska/laptoptáska): maximum 40 x 30 x 15 cm

A kézipoggyász és a kiegészítő összesen maximum 12 kg lehet.

A nagy csomagok lehetőleg gurulós bőröndök legyenek, a túrákhoz pedig egy hátizsák javasolt. A nagy bőrönd azonosítható legyen, legyen rajta név, telefonszám.

Kézi poggyászba javaslunk minden értékes cikket tenni, illetve az olyan dolgokat, amikre az utazás alatt feltétlenük szükségük van (pl. gyógyszer). Érdemes továbbá a kézi poggyászba 1-2 napra elegendő ruhadarabot is pakolni, ha esetleg az úticélra késve érkezne meg a feladott poggyász. Erre csekély esély van, de adott esetben nagy könnyebbséget jelenthet.

IDŐZÓNA

Kubában az időeltolódás -6 óra Magyarországhoz képest.

BIZTONSÁG

Kubában jó a közbiztonság, megfelelő körültekintés mellett nagyon ritka bármilyen incidens.

A pénzt, a bankkártyákat és a személyes iratokat, lehetőleg testhez rögzítve, pl.: övtáskában, vagy nyakba akasztható útlevéltartóban tartsák. A szállodákban értékeiket a széfben javasoljuk tárolni.

ÉTKEZÉS

A körutazás során a reggelik amerikai vagy kontinentális jellegűek. A főétkezéseknél rendszerint 3 fajta ételből tudnak választani. Víz vásárlására mindig hagy időt idegenvezetőnk a körutazás alatt.

PÉNZ

Kubában kubai pesot (CUP) használnak.

Érkezéskor az idegenvezető segíteni fog a pénzváltásban. Pénzt bankokban és hivatalos pénzváltókban (CADECA) javaslunk váltani, ezek a turisták által látogatott helyeken és a nagyobb szállodákban egyaránt jelen vannak. Az utcai pénzváltás veszélyes lehet. A bankkártyás fizetés és a pénzautomatából való pénzfelvétel gyakran nehézkés, ezért javasoljuk a Kubába látogatóknak, hogy készpénzt, lehetőleg eurót hozzanak magukkal. A kubai bankautomaták csak a VISA kártyát, esetenként MasterCard kártyákat fogadják el és rendszerint csak CUP vehető fel rossz árfolyamon. Amerikai bank vagy leányvállalata által kiállított kártyát nem fogadnak el.

Kérjük, hogy bankkártyát ettől függetlenül hozzanak magukkal, mivel a szállodákban és néhány úgynevezett dollár üzletben csak kártyát fogadnak el. Magyar bank által kibocsátott VISA, Mastercard és Revolut kártya is jó tapasztalat szerint.

Költőpénznek 200-300 EUR/fő összeget javaslunk, melybe nem számoltuk bele a fakultatív programok díját. Az idegenvezető az utazás elején 70 EUR/fő borravalót gyűjt össze, melyet szétoszt a helyi idegenvezető, sofőr és más segítők között.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2004-től az amerikai dollár forgalomképessége megszűnt és az átváltása 10% kezelési költséggel jár, míg más valuták esetében ilyen költség nincs, tehát az amerikai dollár bevitele nem ajánlott.

Kubában a magyarországinál magasabb árak vannak. Éttermekben egy üdítő vagy sör 2-3 EUR között van, koktél 5 EUR. Szupermarketben 1.5 literes víz ára körülbelül 1.5 EUR, míg a fél literesé 1 EUR. Az árak sokszor változnak, így ezek tájékoztató jellegűek!

HIGIÉNIA ÉS EGÉSZSÉGÜGY

A csapvíz, jeges italok, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása nem javasolt. Fogmosáshoz lehet csapvizet használni. Szükség lehet gyógyszerre az esetleges gyomorbántalmakra, valamint nem árt egy kézfertőtlenítő sem az útra. Kérjük minden gyógyszert vigyenek magukkal, amiket alapesetben is szednek, mivel Kubában gyógyszerhiány van. WC papírt vagy zsebkendőt is ajánlunk kivinni, ugyanis a nyilvános mosdókban ritkán van. Kötelező védőoltás nincs, ajánlott a Hepatitis A, B. Orvosi tanácsért kérjük keresse a Nemzetközi Oltóközpontot. Akinek vérnyomás problémái vannak, kérjük, hogy utazás előtt konzultáljon a háziorvosával.

További információk: http://www.utazaselott.hu/utazas-tervezes.melhtml

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS

Jellemzően december és március között a legkellemesebb a hőmérséklet a szigeten, ilyenkor minimális esőzés van. A meglátogatott városokban többnyire hasonló időjárásra lehet számítani. Havannában a legmagasabb hőmérséklet átlagosan 25-27 fok és szinte mindennap süt a nap. Este 17-18 fok körülire hűl le a levegő. Trinidadban nappal 26-29 fokra lehet számítani, este 21-22 fokra. Varaderóban, a tengerparton, napközben 26-28 fok várható, este 17-18. Mindenhol előfordulhatnak elszórtan esők, így érdemes esőkabátot is bekészíteni.

Indulás előtt részletek: https://www.accuweather.com/hu/cu/cuba-weather

HASZNOS HOLMIK/RUHÁZAT

Leginkább könnyű, jól szellőző ruházatra lesz szükség, kényelmes cipőre, könnyű túracipőre, esetleg túraszandálra, rövid és hosszú ujjú pólóra, vékony dzsekire az estékre. Nem szükséges profi túracipő, a lényeg, hogy ne csússzon, és ne legyen meleg, hiszen napközben fedezzük fel a látnivalókat, amikor magas lehet a hőmérséklet. Javasoljuk, hogy hozzanak egy kényelmes cipőt is a városi sétákhoz. A hotelekben esetenként lehetőség van kimosatni a szennyes ruhákat. Az autóbuszokban a légkondicionáló miatt érdemes bekészíteni a hölgyeknek egy vállkendőt, uraknak egy sapkát, mert a tapasztalat szerint ritkán lehet a berendezést mindenki igényeinek megfelelően szabályozni. Fontos kellékek az utazásunk során a napszemüveg, sapka, kalap, naptej, fürdőruha. Esernyőt nem érdemes hozni, mert az nem praktikus, jobb a kapucnis esőkabát – bár ebben az időszakban nem annyira jellemző az eső. Kis, kéztörlő méretű törülköző a komfortosabb utazáshoz hasznos lehet. Az utazás során elegáns ruhára sehol sem lesz szükség (kivéve fakultatív Tropicana Show). A városnézésekre-túrákra egy kisebb hátizsákot vagy oldaltáskát javaslunk, amelyben elfér egy víz, az útikönyv, apróságok, és legyen jól zárható! A nagy csomagok lehetőleg gurulós bőröndök legyenek, a kirándulásokhoz, városnézésekhez pedig egy hátizsák javasolt.

Összesítve:

 • Könnyű és jól szellőző ruházat
 • Kényelmes cipő és könnyű túra cipő/szandál
 • Vékony pulóver/dzseki az estére
 • Hölgyeknek vállkendő
 • Napszemüveg, kalap/sapka, naptej
 • Hátizsák vagy oldaltáska
 • Gurulós bőrönd
 • Fürdőruha
 • Esőkabát
 • Kis törölköző
 • Elegáns ruha, amennyiben Tropicana Show-n részt szeretnének venni
 • Kézfertőtlenítő, gyomorbántalmakra gyógyszer, szúnyogriasztó, több darab orvosi maszk
 • Sebtapasz, egyéb gyógyszerek, melyeket használnak
 • WC papír vagy zsebkendő, mivel a nyilvános mosdókban általában nincsen vagy fizetős
 • Hálózati töltő átalakító (A csatlakozók amerikai típusú kétpólusú lapos villásdugók)
 • Gyorsan fogyó termékek, amiket napi szinten használnak (pl. filteres tea, instant kávé – ezek időszakonként hiánycikkek lehetnek)
 • Amennyiben valaki szeretne a helyieknek ajándékokkal kedveskedni, a gyerekek édességeknek, ceruzáknak örülnek, a felnőttek pedig szappannak, tusfürdőnek, samponnak és egyéb tisztálkodási szereknek.

ELEKTROMOSSÁG

Az elektromos áram 110 V vagy 60 Hz, a szállodákban általában 220 V konnektor van. A csatlakozók amerikai típusú kétpólusú lapos villásdugók. Szállodától függően európai szabványnak megfelelő csatlakozó is lehet a szobában. Kérjük, hozzanak magukkal átalakítót!

Néhány link:

– https://www.conrad.hu/p/usamagyar-konnektor-atalakito-uti-adapter-hama-00044211-707807?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfKSbQbzIqqH6pOGXlv5uze3l1sT0dGI_T1djtl5gt-h7qd7fE2qAmUaAgUpEALw_wcB

– https://www.conrad.hu/p/bachmann-910178-halozati-dugo-usa-muanyag-250-v-fekete-ip20-1838720?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfIs__GQ8qDgcqvRNKpCruZ3KLY7VoqMAVrl1REcdNVd2dn0Wd3NFWMaAovZEALw_wcB

ELEKTROMOS ESZKÖZÖK

Az előfizetéses mobiltelefonok működnek, a roamingolási tarifákról kérjük, hogy mindenki tájékozódjon a szolgáltatójánál. Kubában általában van ingyenes Wifi a szállodákban, ez azonban sokszor csak a recepción működik jól

. Az internet jellemzően az egész országban nagyon lassú. Amennyiben internetre lenne szükségük, van lehetőség SIM kártyát vásárolni körülbelül 40 euró összegért, amely tetszőleges összeggel tölthető fel. Ezt csak akkor javasoljuk, ha feltétlen szükségük van rá, ugyanis az internet így is lassú lesz.

SZOBÁK FELSZERELTSÉGE

Minden szállodai szobához privát fürdőszoba tartozik, ezekben van törölköző, szappan, sampon. Széf is van a szobákban. Hajszárító szintén található minden szállodai szobában vagy pedig a recepción kérhető.

HAZAUTAZÁSSAL KAPCSOLATOS VÁM TUDNIVALÓK

Tapasztalataink alapján kiemelten figyelik a Kubából hazautazókat a vámosok a Budapesti Nemzetközi Repülőtéren, így kérjük fokozottan figyeljenek a szabályok betartására!

 • A hazautazással kapcsolatos vám tudnivalókat, tiltott tárgyakat az alábbi linken letölthető utastájékoztató részletesen összefoglalja („ Az Európai Unión kívülről (harmadik országból) Magyarországra érkezőkre vonatkozó szabályok” vonatkozik a Kubából hazatérőkre: https://nav.gov.hu/kiadvanyok/utastaj/magyarnyelvu-utastajekoztato
 • Engedélyköteles a kőkorallok, óriás kagylók behozatala az Európai Unióba. Kérjük, hogy ezt figyelembe véve semmilyen kagylót, korallt ne hozzanak el a tengerpartról!
 • A tranzitáló európai repülőtereken ellenőrizhetik a kézipoggyásokat és elvehetik az azokban lévő 100 ml-es kiszerelésnél nagyobb folyadékokat. Emiatt hazautazáskor nem javasolunk pl. italokat vásárolni a havannai repülőtéren. Amennyiben ilyet hoznának haza, azt még az utazás alatt vásárolják meg, és a feladott poggyászba csomagolják!
 • A vámmentes mennyiségek fejenként értendők! Ez azt is jelenti, hogyha 2 fő 1-1 liter 22 térfogatszázalék feletti alkoholtartalmú szeszes italt hoz Magyarországra, akkor ezeket külön bőröndbe helyezzék! Más esetben a hatóságok úgy értelmezik, hogy 1 személy hozott 2 litert, ami már nem vámmentes!
 • Amennyiben valamely termékből a vámmentesnél nagyobb mennyiséget hoznak be, úgy Budapesten feltétlenül a piros folyosóhoz fáradjanak, ahol be kell vallani a behozott mennyiségeket, majd megfizetni a vámot. Amennyiben ezt nem teszik meg, és szúrópróba szerű ellenőrzésre kerül sor, a vámon felül büntetést is fizetni kell.

Magyarország helyi képviselete

Havanna Nagykövetség
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: (00)-(53)-(7)
Telefon: 833-3365, 833-3346
Ügyelet: Mobil: (00)-(53)-(5)-280-21-10
Fax: 833-3286
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Horváth János
E-mail: mission.hav@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/havanna
További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van: Panama, Nicaragua, Dominikai Köztársaság

Havanna Konzuli hivatal
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: (00)-(53)-(7)
Telefon: 833-3365, 833-3346
Ügyelet: Mobil: (00)-(53)-(5)-280-21-10
Fax: 833-3286
Konzul: Holló Krisztián
E-mail: mission.hav@kum.hu
Ügyfélfogadás: hétfő és csütörtök: 10.00-12.00
Konzuli kerület: Kuba, Panama, Nicaragua, Dominikai Köztársaság (folyamatban) egész területe

Az ország magyar képviselete

Budapesti Kubai Nagykövetség elérhetősége:

Cím: 1124 Budapest, Zsámbéki utca 2.
Telefon: +36 1 817 0680
Ügyfélfogadás: H-CS: 9-12 óra