AZ ÚT JELLEGE

Az út során a pihenésé a főszerep, a buszozások maximum 2 órásak.  A város- és régészeti lelőhely látogatások során nagy gyaloglások nincsenek, azonban fontos figyelmet fordítani az erős napsugárzás elleni védelemre.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK, VÍZUM

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Mexikóba turistaként. A turistaként való tartózkodás feltételei: érvényes, valamint sértetlen/nem kopott útlevél a tartózkodás teljes idejére, maximum 180 napig tartó tartózkodás 1 éven belül, vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy. Mexikóba oltás-, teszt- és karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni.

A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni. Elvesztése pénzbüntetéssel jár és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező.

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

Mexikóban nincsen előírva maszkviselet közterületeken és zárt helyeken sem (egyedül egészségügyi intézményekben).

KIUTAZÁS

A repülőtéren az utazási iroda munkatársa fogja indítani a csoportot. Ezt követően az utasok kísérő nélkül utaznak a repülőn oda és vissza, így kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy elérjék a csatlakozásokat!

Fontos! Ha csomagja megsérült, vagy nem találja, semmiképpen se hagyja el a poggyászfelvételi helyiséget, hanem még bent keresse fel a „baggage reclaim vagy lost and found baggage” elnevezésű pultot, ahol jegyzőkönyv (Property Irregularity Report) készül, amit később be tud nyújtani a légtársaságnak a kárigényhez. A csomagkárigény-levélhez minden esetben hiánytalanul csatolni kell a következőket: a repülőtéren felvett jegyzőkönyvet, beszállókártyát, sorszámozott csomagcímkét, számlát a javításról (ha nem javítható, akkor hivatalos nyilatkozatot ennek tényéről, melyen szerepelnie kell a kár pénzben kifejezett értékének), poggyász vásárlási blokkját/számláját, a károsult bankjának nevét, számlaszámát (swift, iban kódja), elvesztés esetén tételes listát is csatolni kell az elveszett tárgyak értékének feltüntetésével. Ha a fedélzeten felejtett valamit, kérjük érkezést követően azonnal keresse fel a Lost&found pultot és jelentse be, különben nem valószínű, hogy vissza tudják juttatni Önnek.

VÁMSZABÁLYOK MEXIKÓBA TÖRTÉNŐ BEUTAZÁSKOR

Amennyiben valaki be- vagy kilépéskor 10.000 USA dollár értéket meghaladó értéket tart magánál valutában vagy értékpapírban, még ha tranzitátutazó is, köteles azt a helyi vámhatóságoknál a reptéren vagy a határátkelőhelyen bejelenteni. Az országból TILOS kivinni kaktuszt, régészeti értékeket, aranyat (nem ékszer formában), illetve korallt.

18 év felett bevihető dohány- és alkoholtermékekre vonatkozó vámmentes limitek:

 • 10 doboz cigaretta
 • 25 db szivar
 • 3 liter alkohol (külön nem szabályozzák, hogy az alkohol térfogatszázaléka mennyi lehet)
 • 6 liter bor

ÉTEL BEVITELE AZ ORSZÁGBA

Kizárólag gyári csomagolásban vihetők be (otthon készült változatok nem!):

 • Müzlik, kekszek, csokoládék, egyéb nassolnivalók
 • Főtt húsételek, kolbászok, sonkák
 • Érlelt vagy feldolgozott sajtok
 • Konzerv ételek
 • Pasztőrözött tejtermékek

NEM SZABAD BEVINNI

– A fentebb nem említett ételek, különösen friss gyümölcsök/zöldségek, nyers hús, sajt

– Élő növények, növény termékek (pl. mag)

– Fegyverek

– Peszticidek, és állatnak való gyógyszerek

UTAS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK

Az utas biztonsági szabályok korlátozzák a repülőterek ellenőrzési pontjain átvihető folyadékok, krémek és zselék mennyiségét. A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók, a kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket egy maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell tenni (zacskót jellemzően a repülőtéren is tudnak adni). A kézitáskában az utasok felvihetik a fedélzetre az út során szükséges gyógyszereket, diabetikus termékeket, bébiételeket. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a biztonsági átvizsgáláson ezek eredetét és használatuk szükségességét igazolni kell. Az utasoknak le kell venniük kabátjukat, zakójukat, blézerüket, cipőjüket, övüket az utas biztonsági átvizsgálásnál. A ruhadarabokat külön kell átvilágítani. Valamennyi laptopot és nagyobb elektronikai készüléket ki kell venni a kézipoggyászból, és külön kell átvilágítani az utas biztonsági ellenőrzés során. Utasainknak azt tanácsoljuk, hogy minden folyadékot, éles tárgyakat (bicskát, tűt, kisollót, stb.) a feladott poggyászba csomagoljanak. Ezzel időt lehet spórolni és a kellemetlenségek is megelőzhetők. Értékesebb tárgyaikat inkább kézi poggyászukban vigyék magukkal.

POGGYÁSZ

A KLM/ Air France járatain a következő méretkorlátozások érvényesek:

 • Feladott poggyász: Hosszúság + szélesség + magasság maximum 158 cm, maximum 23 kg
 • Kézipoggyász: maximum 55 x 35 x 25 cm
 • Kiegészítő (táska/laptoptáska): maximum 40 x 30 x 15 cm

A kézipoggyász és a kiegészítő összesen maximum 12 kg lehet.

A nagy csomagok lehetőleg gurulós bőröndök legyenek, a városnézésekhez pedig egy hátizsák javasolt. A nagy bőrönd azonosítható legyen, legyen rajta név, telefonszám. Jó, ha az útlevél is azonosítható (pld. a hátulján található matricával).

Kézi poggyászba javaslunk minden értékes cikket tenni, illetve az olyan dolgokat, amikre az utazás alatt feltétlenük szükségük van (pl. gyógyszer). Érdemes továbbá a kézi poggyászba 1-2 napra elegendő ruhadarabot is pakolni, ha esetleg az úticélra késve érkezne meg a feladott poggyász. Erre csekély esély van, de adott esetben nagy könnyebbséget jelenthet.

IDŐZÓNA

Méridaban a nyári időszámítás idején -8 óra, míg a téli időszámításkor -7 óra az időeltolódás Magyarországhoz képest. Cancunban nyári időszámítás idején -7 óra, míg a téli időszámításkor -6 óra az időeltolódás Magyarországhoz képest.

ÉTKEZÉS

A körutazás során a reggelik amerikai vagy kontinentális jellegűek. Az 3-4-5. napon az ebédek az italokat nem tartalmazzák.

BUSZ

Az utazás belföldön privát busszal történik. A busz légkondicionált, modern, a csoport létszámnál nagyobb férőhelyű.  Az utazás alatt a buszon végig rendelkezésre áll hűtött víz.

PÉNZ

Mexikó hivatalos fizetőeszköze a mexikói peso (MXN). 1 MXN = 19.15 HUF

A cancuni repülőtéren érkezéskor nem javaslunk pénzt váltani. Az idegenvezető meg fogja mutatni hol érdemes pénzt váltani a városban. Sérülés és szignó mentes címleteket javasolunk vinni! Magyarországon néhány helyen van lehetőség pesót váltani, de az árfolyam sokszor nem túl jó.

Pénzt, a bankkártyákat és a személyes iratokat, lehetőleg testhez rögzítve, pl.: övtáskában, vagy nyakba akasztható útlevéltartóban tartsák.

Bankkártyát a középkategóriás éttermekben, nagyobb üzletekben elfogadnak. Kisebb boltokban, szuvenír árusoknál általában csak készpénzzel lehet fizetni. Mexikóban magyarországihoz hasonló árszínvonal jellemző, Cancunban és Playa del Carmenben valamivel magasabbak az árak. Jellemzően 250-300 EUR/fő költőpénz elegendő a programban nem szereplő étkezésekre és italokra, illetve néhány szuvenírre.

BORRAVALÓ

50 EUR/fő borravalót javasolunk, melyet az első napon gyűjtünk össze. A helyi segítők, a sofőr és a szállodai dolgozók között kerül szétosztásra ez az összeg (kivéve Playa del Carmen-i szálloda).

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS

Időjárás januárban/februárban:

A Yucatán-félszigeten meleg idő várja a csoportot. Napközben 28-29 fok közötti a hőmérséklet. Nincs túl nagy hőség és frissek, de nem hidegek az éjszakák.

Időjárás márciusban/októberben:

A Yucatán-félszigeten meleg idő várja a csoportot. Napközben 29-32 fok közötti a hőmérséklet. Nincs túl nagy hőség és frissek, de nem hidegek az éjszakák.

Indulás előtt részletek: https://www.accuweather.com/en/mx/mexicoweather

RUHÁZAT

A Yucatán-félszigeten a meleg miatt leginkább könnyed, jól szellőző ruházatra lesz szükség: rövid és hosszú ujjú pólóra, kardigánra az estékre. Fontos a kényelmes cipő megléte is – nem szükséges profi túracipő, a lényeg, hogy ne csússzon, és ne legyen meleg, hiszen napközben fedezzük fel a látnivalókat, amikor magasabb a hőmérséklet. A hotelekben esetenként lehetőség van kimosatni a szennyes ruhákat, ez általában 7-8 órát vesz igénybe. Az autóbuszokban légkondicionáló miatt érdemes bekészíteni a hölgyeknek egy vállkendőt, uraknak egy sapkát, mert a tapasztalat szerint ritkán lehet a berendezést mindenki igényeinek megfelelően szabályozni. Fontos kellékek az utazásunk során a napszemüveg, sapka, kalap, naptej, fürdőruha, strandpapucs. Esernyőt nem érdemes hozni, mert az nem praktikus, jobb a kapucnis esőkabát (eső ebben az időszakban nem jellemző). Egy kisebb méretű törülköző a komfortosabb utazáshoz hasznos lehet, ez a cenote meglátogatásakor is jól jön. Az utazás során elegáns ruhára sehol sem lesz szükség. A városnézésekre-túrákra egy kisebb hátizsákot vagy oldaltáskát javaslunk, amelyben elfér egy víz, az útikönyv, apróságok, és legyen jól zárható!

Az all inlcuve szállodákban az a’la carte éttermekben férfiaknál a hosszú nadrág előírás!

HASZNOS HOLMIK

– Útlevél fénymásolat
– Naptej, napszemüveg, kalap, sapka, vállkendő vagy strandkendő

– Kisebb törölköző (kb. 50×30 cm) és vízicipő
– Költőpénz: USA dollár vagy EURO, étkezés: kb. 10-15 USD/fő/alkalom,
– Telefontöltő, akku és akkutöltő fényképezőgéphez, kamerához, laptophoz
– Átalakító (nagyon fontos!)
– Kézfertőtlenítő folyadék, spray
– Gyógyszerek (mindenkinek igény szerint)
– A repülőgépen hűvös lehet -> kardigán, kis kabát, zokni, zárt cipő jól jöhet

HIGIÉNIA ÉS EGÉSZSÉGÜGY

A higiénés viszonyok megfelelőek, ennek ellenére előfordulhat pld. hasmenés, amire ajánlott gyógyszert bekészíteni az úti patikába. A csapvíz, jeges italok, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása nem javasolt. Kötelező oltás nincs. Szükség lehet gyógyszerre az esetleges gyomorbántalmakra, valamint javaslunk kézfertőtlenítőt, szúnyogriasztót, sebtapaszt is vinni.

Ezen kívül azon gyógyszereket is vigyék magukkal, amelyeket esetleg alapesetben használnak a mindennapokban. Vényköteles gyógyszereikhez kérjük a receptet is hozzák magukkal, valamint ezeket lehetőleg kézipoggyászukba csomagolják.

Akinek krónikus betegsége van, kérjük, hogy utazás előtt konzultáljon a háziorvosával.

Bővebb információ: https://oltokozpont.hu/hu/oltas/1/sargalaz

http://oek.hu/oek.web?nid=325&pid=1

További információk: http://www.utazaselott.hu/utazas-tervezes.html

BIZTONSÁG

A szállodák a városközpontban találhatóak, ahol este is sok ember található. Az idegenvezető jelzi, ha van olyan környék, amelyet esetleg érdemes elkerülni.

Mindig tartsák maguknál a pénzt, a bankkártyákat és a személyes iratokat, lehetőleg testhez rögzítve, pl.: övtáskában, vagy nyakba akasztható útlevéltartóban.

ELEKTROMOSSÁG

Az elektromos feszültség 110 V/60HZ. A konnektorok laposak, amerikai típusú csatlakozók vannak. Kérjük, hozzanak magukkal átalakítót!

Néhány link:

– https://www.conrad.hu/p/usamagyar-konnektor-atalakito-uti-adapter-hama-00044211-707807?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfKSbQbzIqqH6pOGXlv5uze3l1sT0dGI_T1djtl5gt-h7qd7fE2qAmUaAgUpEALw_wcB

– https://www.conrad.hu/p/bachmann-910178-halozati-dugo-usa-muanyag-250-v-fekete-ip20-1838720?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfIs__GQ8qDgcqvRNKpCruZ3KLY7VoqMAVrl1REcdNVd2dn0Wd3NFWMaAovZEALw_wcB

ELEKTROMOS ESZKÖZÖK

Az előfizetéses mobiltelefonok működnek, a roamingolási tarifákról kérjük, hogy mindenki tájékozódjon a szolgáltatójánál. Wifi minden szállodában elérhető.

SZOBÁK FELSZERELTSÉGE

A szállodai szobákhoz privát fürdőszoba tartozik. Törölköző, sampon, szappan minden szobában található. Hajszárító szintén található minden szállodai szobában vagy pedig a recepción kérhető. Hűtő nem minden szállodai szobában van, így amennyiben szükségük van rá (pl. gyógyszer hűtése miatt), kérjük jelezzék előre!

TUDNIVALÓK A PLAYA DEL CARMEN-I SZÁLLODÁVAL KAPCSOLATBAN

 • Alkoholos italt jellemzően 11 órától szolgálnak fel egészen este 22:50-ig (ez az egész Yucatán-félszigeten így van)
 • Az utolsó napon 12 óráig szükséges elhagyni a szobát és leadni a szobakártyát. Ezt követően a szálloda elhagyásáig még használhatók a szállodai felszerelések (étterem, medence stb).

HAZAUTAZÁSSAL KAPCSOLATOS VÁM TUDNIVALÓK

 • A hazautazással kapcsolatos vám tudnivalókat, tiltott tárgyakat az alábbi linken letölthető utastájékoztató részletesen összefoglalja („ Az Európai Unión kívülről (harmadik országból) Magyarországra érkezőkre vonatkozó szabályok” vonatkozik a Mexikóból hazatérőkre: https://nav.gov.hu/kiadvanyok/utastaj/magyarnyelvu-utastajekoztato
 • Engedélyköteles a kőkorallok, óriás kagylók behozatala az Európai Unióba. Kérjük, hogy ezt figyelembe véve semmilyen kagylót, korallt ne hozzanak el a tengerpartról!
 • A tranzitáló európai repülőtereken ellenőrizhetik a kézipoggyásokat és elvehetik az azokban lévő 100 ml-es kiszerelésnél nagyobb folyadékokat. Emiatt hazautazáskor nem javasolunk pl. italokat vásárolni a cancuni repülőtéren. Amennyiben ilyet hoznának haza, azt még az utazás alatt vásárolják meg, és a feladott poggyászba csomagolják!
 • A vámmentes mennyiségek fejenként értendők! Ez azt is jelenti, hogyha 2 fő 1-1 liter szeszes italt hoz Magyarországra, akkor ezeket külön bőröndbe helyezzék! Más esetben a hatóságok úgy értelmezik, hogy 1 személy hozott 2 litert, ami már nem vámmentes!
 • Amennyiben valamely termékből a vámmentesnél nagyobb mennyiséget hoznak be, úgy Budapesten feltétlenül a piros folyosóhoz fáradjanak, ahol be kell vallani a behozott mennyiségeket, majd megfizetni a vámot. Amennyiben ezt nem teszik meg, és szúrópróba szerű ellenőrzésre kerül sor, a vámon felül büntetést is fizetni kell.