AZ ÚT JELLEGE

Peruban a jelentős szintkülönbségek és a szélsőséges klímaváltozások nagy megterhelést jelentenek a szervezetre, egyénenként eltérően jelentkezhet a “hegyi betegség”, más néven magassági betegség is. Főbb tünetei: rossz közérzet, fejfájás, szédülés, szapora légzés, szapora pulzus. Azoknak, akik krónikus szív- és érrendszeri, valamint légzésszervi megbetegedésben szenvednek, vagy komolyabb mozgásszervi megbetegedésük van nem javasolt a magas területekre történő utazás. Tervezett utazásukkal kapcsolatban konzultáljanak háziorvosukkal!

Körutazásunk dinamikus, délután/este általában van szabadidő, de alapvetően igyekszünk kevés üresjáratot hagyni és minél több látnivalót felfedezni. A látnivalóknál általában idegenvezetőink hagynak némi időt, hogy kedves utasaink egyedül fedezzék fel kicsit a helyet. Körutazásaink során jellemzően reggel 8-9 között indulnak az adott napi programra a szállodából. Előfordul, hogy picit korábban, de ez mondható átlagosnak. A nagyobb távolságokból adódóan, az út első felében hosszabb buszos utazások vannak. A buszok kényelemesek, maximum 2 óránként megállót tartunk.

Amennyiben valaki szokott utazni, mozogni, akkor valószínűleg perui körutazásunk alatt sem lesz semmi gond. Idegenvezetőink mindig felhívják a figyelmet a kellő folyadékfogyasztásra, valamint nagy figyelmet fordítunk az akklimatizációra, így fokozatosan mennek egyre magasabbra a körút alatt. A városnézések során nincsenek nagy gyalogos távok. A régészeti lelőhelyeket rendszerint 1-2 óra alatt járják be, ott több lépcsőzés, emelkedő jellemző. A Szivárvány hegy túra egy nehezebb kirándulás, elsősorban a tengerszint feletti magasság miatt, a túra legmagasabb pontja ugyanis 5200 méter magasságban található. A túra nagy részét azonban meg lehet tenni lóval vagy quad motorral (külön fizetendő).

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK, VÍZUM

Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően kiállított magyar magánútlevelek turista célból legfeljebb kilencven napos, vízummentes tartózkodásra jogosítanak az országban. Peruba 2022. novemberétől teszt-, oltás- és karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni.

Peruba történő beutazáshoz tehát a következőre van szükség: Útlevél (mely a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényes, valamint sértetlen/nem kopott)

MASZKVISELET

Maszkviselet csak egészségügyi intézményekben kötelező.

KIUTAZÁS

A repülőtéren az utazási iroda munkatársa fogja indítani a csoportot. Ezt követően az utasok kísérő nélkül utaznak a repülőn oda és vissza, így kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy elérjék a csatlakozásokat!

Fontos! Ha csomagja megsérült, vagy nem találja, semmiképpen se hagyja el a poggyászfelvételi helyiséget, hanem még bent keresse fel a „baggage reclaim vagy lost and found baggage” elnevezésű pultot, ahol jegyzőkönyv (Property Irregularity Report) készül, amit később be tud nyújtani a légtársaságnak a kárigényhez. A csomagkárigény-levélhez minden esetben hiánytalanul csatolni kell a következőket: a repülőtéren felvett jegyzőkönyvet, beszállókártyát, sorszámozott csomagcímkét, számlát a javításról (ha nem javítható, akkor hivatalos nyilatkozatot ennek tényéről, melyen szerepelnie kell a kár pénzben kifejezett értékének), poggyász vásárlási blokkját/számláját, a károsult bankjának nevét, számlaszámát (swift, iban kódja), elvesztés esetén tételes listát is csatolni kell az elveszett tárgyak értékének feltüntetésével. Ha a fedélzeten felejtett valamit, kérjük érkezést követően azonnal keresse fel a Lost&found pultot és jelentse be, különben nem valószínű, hogy vissza tudják juttatni Önnek.

VÁMSZABÁLYOK PERUBA TÖRTÉNŐ BEUTAZÁSKOR

Vám nyomtatványt a repülőgépen osztanak ki a Peruba történő érkezés előtt. Ezt csak akkor szükséges kitölteni, ha a vámmentes mennyiségnél többet visznek ki valamilyen termékből vagy készpénzből.

Vámmentesen bevihető:

 10 000 USD értékű készpénz (a különböző pénznemek értéke összeadódik).

Peru esetében is elmondható, hogy a személyes holmik vámmentesen vihetők be az országba.

Dohány- és alkoholtermékekre vonatkozó vámmentes limitek:

 • 20 doboz cigaretta (maximum 400 db cigaretta) vagy 50 db szivar
 • 3 liter alkohol (külön nem szabályozzák, hogy az alkohol térfogatszázaléka mennyi lehet)

Egyéb tárgyak, ajándékok 500 USD értékig vihetőek be vámmentesen. Amennyiben ezek értéke 1000 és 3000 USD közötti, úgy a tárgyérték 20%-a fizetendő vámként.

Aktuális váminformációk itt érhetők el angol nyelven: https://bienvenidoalperu.sunat.gob.pe/eng/ingreso.html

Étel: Kizárólag gyári csomagolásban vihetőek be (otthon készült változatok nem!):

 • Müzlik, kekszek, csokoládék, egyéb nassolnivalók
 • Főtt húsételek, kolbászok, sonkák
 • Érlelt vagy feldolgozott sajtok
 • Konzerv ételek
 • Pasztőrözött tejtermékek


NEM SZABAD BEVINNI

– A fentebb nem említett ételek, különösen friss gyümölcsök/zöldségek, nyers hús, sajt

– Élő növények, növény termékek (pl. mag)

– Fegyverek

– Peszticidek, és állatnak való gyógyszerek

A járványhelyzet miatt jelenleg nem adnak pecsétet az útlevélbe sem migrációs papírt!

POGGYÁSZ

A KLM/ Air France járatain a következő méretkorlátozások érvényesek:

 • Feladott poggyász: Hosszúság + szélesség + magasság maximum 158 cm, maximum 23 kg
 • Kézipoggyász: maximum 55 x 35 x 25 cm
 • Kiegészítő (táska/laptoptáska): maximum 40 x 30 x 15 cm

A kézipoggyász és a kiegészítő összesen maximum 12 kg lehet.

A belföldi (LATAM) járatokon a következő méretkorlátozások érvényesek:

 • Feladott poggyász: maximum 23 kg (méretre vonatkozó korlátozás nincsen)
 • Kézipoggyász: maximum 55 x 35 x 25 cm, maximum 10 kg
 • Kiegészítő (táska/laptoptáska): maximum 45 x 35 x 20 cm

A nagy csomagok lehetőleg gurulós bőröndök legyenek, a túrákhoz pedig egy hátizsák javasolt. A nagy bőrönd azonosítható legyen, legyen rajta név, telefonszám. Jó, ha az útlevél is azonosítható (pld. a hátulján található matricával).

Programtól függően, a Machu Picchu meglátogatásakor 1 vagy 2 éjszakára elhagyják Cusco városát. Úgy készüljenek, hogy a nagy csomagot nem vihetik magunkkal, az Cuscóban marad. A hátizsáknak tehát akkorának kell lennie, hogy minden szükséges dolog elférjen benne. Érdemes fürdőruháikat is magukkal vinniük, amennyiben egyénileg meglátogatnák a termálfürdőket Aguas Calientesben.

IDŐZÓNA

Peruban nyári időszámítás idején -7 óra, míg a téli időszámításkor -6 óra az időeltolódás Magyarországhoz képest.

BUSZ

Az utazások nagy része privát busszal történik. A hosszabb utakon mosdó is található a buszon. Maximum 2-2.5 óránként megállót tartunk, így lehetőség van innivalót vásárolni vagy mosdóba elmenni.

ÉTKEZÉS

Peruban a főétkezések alkalmával jellemzően egy előétel és egy főétel kerül felszolgálásra. Desszert itt nem annyira jellemző, esetenként viszont ez is a menü része.

PÉNZ, BANKKÁRTYA, PÉZFELVÉTEL

Peru hivatalos fizetőeszköze az új sol (PEN). 1 USD = 3,8 PEN 1 PEN = 84 HUF

Új solt a limai repülőtéren és a bármelyik városi pénzváltónál és bankban válthatunk. Az érkezés napján lehetőség lesz a szállodában váltani piaci árfolyamon. Az amerikai dollár vagy euro kivitelét javasoljuk. A perui bankok sérülés és szignó mentes USD címleteket fogadnak el. A bankjegyek lehetőleg 2010 utáni kiadásúak legyenek, de a legtöbb helyen korábbiakat is elfogadnak.

Bankkártyát a középkategóriás éttermekben, nagyobb üzletekben elfogadnak. Kisebb boltokban, szuvenír árusoknál általában csak készpénzzel lehet fizetni. Automata viszonylag sok helyen megtalálható. A BCP bank automatáiból díjmentesen lehet pénzt felvenni.

Költőpénznek 300-400 USD/fő összeget javaslunk a fakultatív programok díján felül, mely elegendőnek szokott bizonyulni a programban nem szereplő étkezésekre, valamint néhány kisebb szuvenírre. Egy étkezés középkategóriás étteremben körülbelül 10-15 USD-ból megoldható.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS

A Csendes-óceán partvidékén trópusi sivatagi éghajlat van, azaz annak hűvös változata. Az ország területének felét az Andok hegyei foglalják el. Itt változatos magashegyi éghajlatot találunk. A hőmérséklet átlagos csökkenése 0,5 °C 100 méterenként. Feltűnő a magasabban fekvő területek szélsőségesen nagy napi hőingadozása, ami az erős be-, illetve kisugárzás következménye. A csapadék évi járását a csapadékos nyár és a száraz tél jellemzi. Nyáron (április-október) a nappalok naposak, az éjszakák hidegek és kevés az eső, a tél (november-március) ezzel ellentétben csapadékos ezen a területen.

Időjárás április-májusban és és október-novemberben: A körutazás alatt Limában napközben napos és felhős idő várható, a levegő hőmérséklete 20-22 °C körül alakul, éjszaka 15-16°C-ra számíthatunk. Arequipában napközben 18-21 °C körüli hőmérséklet várható többnyire napos idővel, éjszaka azonban akár 4-7 °C-ra is lehűl a levegő. Cuscóban napközben 18-20 °C, többnyire napos idő várható, éjszaka viszont 2-3°C-ra is lehet számítani. Eső ebben az időszakban nem jellemző.

Időjárás júniusban és júliusban: A körutazás alatt Limában napközben felhős idő várható, a levegő hőmérséklete 20°C körül alakul, éjszaka 15-16°C-ra számíthatunk. Arequipában napközben 18-21 °C körüli hőmérséklet várható többnyire napos idővel, éjszaka azonban akár 4-7 °C-ra is lehűl a levegő. Cuscóban napközben 17-18 °C, többnyire napos idő várható, éjszaka viszont mínuszokra is kell számítani. Eső ebben az időszakban nem jellemző. 

Indulás előtt részletek: https://www.accuweather.com/hu/pe/peruweather

HASZNOS HOLMIK/RUHÁZAT

Leginkább sportos ruházatra lesz szükség, kényelmes cipőre, könnyű túracipőre, esetleg túraszandálra, rövid és hosszú ujjú pólóra, kardigánra. Ajánlott a réteges öltözködés, természetes anyagokból készült ruhadarabok: kényelmes nadrág, pólók, vékony ingek, polár pulóverek, mellények, dzseki. Estére vastagabb kabát. Napközben egy vékonyabb, estére egy vastagabb nadrágra lesz szükség. Nem szükséges profi túracipő, a lényeg, hogy ne csússzon, és ne legyen meleg, hiszen napközben túrázunk, amikor magas a hőmérséklet. Javasoljuk, hogy hozzanak egy kényelmes cipőt is a városi sétákhoz. A reggelek/esték hűvösek lehetnek, mivel több éghajlati zónában is fogunk tartózkodni. Esernyőt nem érdemes hozni, mert az nem praktikus, jobb a kapucnis esőkabát – ez mindenképpen legyen nálunk, hiszen az Andokban kisebb esőzések bármikor előfordulhatnak.

A hotelekben/mosodában lehetőség van kimosatni a szennyes ruhákat, ez általában 7-8 órát vesz igénybe. Javasoljuk a ruhákat Cuscóban kimosatni, ahol több időt töltünk el. Az autóbuszokban mindig probléma a légkondicionáló: érdemes bekészíteni a hölgyeknek egy vállkendőt, uraknak egy sapkát, mert a tapasztalat szerint ritkán lehet a berendezést mindenki igényeinek megfelelően szabályozni. A szállodákban nem igazán van fűtés (az andoki szállodákban elektromos radiátor szokott lenni), és mivel éjszakánként több helyen is hideg lesz, így aki fázós mindenképpen hozzon vastag pizsamát is. A Szivárvány hegy túrához javasolt sapka/fülvédő és sapka is. Túrabot biztosított a Szivárvány hegynél. Fontos kellékek az utazásunk során a napszemüveg, sapka, kalap, naptej, fürdőruha. Az andoki száraz levegő miatt kérjük hozzanak ajakápolót, orrnedvesítőt, szemcseppet. Szúnyogriasztót is vigyenek magukkal. Kis, kéztörlő méretű törülköző a komfortosabb utazáshoz hasznos lehet. Az utazás során elegáns ruhára sehol sem lesz szükség. A városnézésekre-túrákra egy kisebb hátizsákot vagy oldaltáskát javaslunk, amelyben elfér egy víz, az útikönyv, apróságok. Ez legyen jól zárható.

HIGIÉNIA ÉS EGÉSZSÉGÜGY

Peruban a gyógyszerek és az orvosi segítség alapvetően könnyen elérhetőek szükség esetén. Kötelező oltás nincs, se nem javasol irodánk külön felvenni oltást (sárgaláz elleni oltás az Amazonasba látogatóknak lehet indokolt, ezt a területet nem érinti a körút). Orvosi tanácsért kérjük keresse a Nemzetközi Oltóközpontot.

A higiénés viszonyok megfelelőek, ennek ellenére előfordulhat pld. hasmenés, amire ajánlott gyógyszert bekészíteni az úti patikába. A csapvíz, jeges italok, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása nem javasolt. Szükség lehet gyógyszerre a szédülés/émelygés ellen a Nazca repüléshez (pl. Daedalon tabletta), érdemes bekészíteni valamit az esetleges gyomorbántalmakra is.

A magas hegyi betegség mindenkit érint, a 3400-4000 m-es magasság megviselheti a szervezetet. Gyakori tünetek a fejfájás, álmatlanság, légszomj. A helyszínen vény nélkül kapható gyógyhatású szerrel a tünetek enyhíthetőek (SOROJCHI PILLS), amely sok glükózt is tartalmaz, és összetevői révén segíti a hemoglobin képződést. Valamint minden szállodában lesz koka tea és oxigénpalack, melyek szintén hasznosak a tünetek enyhítésére. Javasoljuk, hogy mindenki vigyen magával szőlőcukrot, nagyobb szupermarketekben kapható zacskós, cukorkás kiszerelésben. Ha valaki itthonról szeretne gyógyszert vinni, a magyar orvosok által javasolt készítmény neve: HUMA-ZOLAMIDE, mely a háziorvossal illetve oltóközponttal történt előzetes konzultációt követően receptre kapható a legtöbb gyógyszertárban.

Sebtapasz, szúnyogriasztó és kézfertőtlenítő kivitele is ajánlott. Ezen kívül azon gyógyszereket is vigyék magukkal, amelyeket esetleg alapesetben használnak a mindennapokban.

Vényköteles gyógyszereikhez kérjük a receptet is hozzák magukkal, valamint ezeket lehetőleg kézipoggyászukba csomagolják.

Akinek vérnyomás problémái vannak, kérjük, hogy utazás előtt konzultáljon a háziorvosával.

Bővebb információ: https://oltokozpont.hu/hu/oltas/1/sargalaz

http://oek.hu/oek.web?nid=325&pid=1

További információk: http://www.utazaselott.hu/utazas-tervezes.html

BIZTONSÁG

A körutazás alatt biztonságos helyeket/városrészeket látogat meg a csoport. A szállodák a városközpontban találhatóak, ahol este is sok ember található. Az idegenvezető jelzi, ha van olyan környék, amelyet esetleg érdemes elkerülni.

Javasoljuk, hogy iratait és értéktárgyait hagyják a szálloda széfjében (ahol ez megoldható), és az útlevélről készített fénymásolattal közlekedjen. Annyi pénzt tartson magánál, amennyit el szándékozik költeni. Iratokat, pénzt, bankkártyákat lehetőleg testhez rögzítve, pl.: övtáskában, vagy nyakba akasztható útlevéltartóban javasolt tartani.

Továbbutazáskor, a szálloda elhagyása előtt mindig ürítsék ki a széfet!

ELEKTROMOSSÁG

Az elektromos áram 220 V/50 vagy 60 Hz, amerikai típusú csatlakozók vannak. A szállodákban jellemzően van az európai szabványnak megfelelő csatlakozó, más helyeken nem minden esetben. Kérjük, hogy hozzanak magukkal átalakítót.

Néhány link:
– https://www.conrad.hu/p/usamagyar-konnektor-atalakito-uti-adapter-hama-00044211-707807?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfKSbQbzIqqH6pOGXlv5uze3l1sT0dGI_T1djtl5gt-h7qd7fE2qAmUaAgUpEALw_wcB

– https://www.conrad.hu/p/bachmann-910178-halozati-dugo-usa-muanyag-250-v-fekete-ip20-1838720?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfIs__GQ8qDgcqvRNKpCruZ3KLY7VoqMAVrl1REcdNVd2dn0Wd3NFWMaAovZEALw_wcB

ELEKTROMOS ESZKÖZÖK

Az előfizetéses mobiltelefonok működnek, a roamingolási tarifákról kérjük, hogy mindenki tájékozódjon a szolgáltatójánál. A hívás drága, így javasolt a Skype, Whatsapp, Viber használata. Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet!

SIM kártya vásárolható a repülőtéren is vagy a szállodától nem messze.

A körutazás előtti napokban létrehozunk egy Whatsapp csoportot, ahol az utazás alatt kommunikálhatnak egymással és az idegenvezetővel, illetve az utazás után beküldhetik a Peruban készült képeket.

SZOBÁK FELSZERELTSÉGE

Minden szállodai szobához privát fürdőszoba tartozik. Törölköző, szappan, sampon minden szobában található. Hajszárító szintén található minden szállodai szobában vagy pedig a recepción kérhető. Hűtő nem minden szállodai szobában van, így amennyiben szükségük van rá (pl. gyógyszer hűtése miatt), kérjük jelezzék előre! Széf is szinte mindenhol megtalálható.

BORRAVALÓ

60 USD/fő borravalót javasolunk, melyet az első napon gyűjtünk össze. A helyi idegenvezetőknek és sofőröknek szoktunk adni csoportos borravalót, akik több napot töltenek velünk.

FONTOS KELLÉKEK AZ UTAZÁS SORÁN

–  orvosi és FFP2-es maszk (több darab)

– kézfertőtlenítő folyadék, kendő

– magas faktorszámú naptej

– Chincheroban a helyi kis indián gyerekeknek, ha valaki szeretne ajándékot vinni, célszerű iskolai dolgokat vinni, pl.: ceruza, toll, filctoll, füzet stb.

HAZAUTAZÁSSAL KAPCSOLATOS VÁM TUDNIVALÓK

 • A hazautazással kapcsolatos vám tudnivalókat, tiltott tárgyakat az alábbi linken letölthető utastájékoztató részletesen összefoglalja („ Az Európai Unión kívülről (harmadik országból) Magyarországra érkezőkre vonatkozó szabályok” vonatkozik a Peruból hazatérőkre: https://nav.gov.hu/kiadvanyok/utastaj/magyarnyelvu-utastajekoztato
 • Engedélyköteles a kőkorallok, óriás kagylók behozatala az Európai Unióba. Kérjük, hogy ezt figyelembe véve semmilyen kagylót, korallt ne hozzanak el a tengerpartról!
 • Peruban törvényesen vásárolható kokalevél és kokatea, azonban tilos e termékeket az országból kivinni, mert a világ más országaiban, így Magyarországon is, ez kábítószer-csempészetnek minősül!
 • A tranzitáló európai repülőtereken ellenőrizhetik a kézipoggyásokat és elvehetik az azokban lévő 100 ml-es kiszerelésnél nagyobb folyadékokat. Emiatt hazautazáskor nem javasolunk pl. itakolat vásárolni a limai repülőtéren. Amennyiben ilyet hoznának haza, azt még az utazás alatt vásárolják meg, és a feladott poggyászba csomagolják!
 • A vámmentes mennyiségek fejenként értendők! Ez azt is jelenti, hogyha 2 fő 1-1 liter 22 térfogatszázalék feletti alkoholtartalmú szeszes italt hoz Magyarországra, akkor ezeket külön bőröndbe helyezzék! Más esetben a hatóságok úgy értelmezik, hogy 1 személy hozott 2 litert, ami már nem vámmentes!
 • Amennyiben valamely termékből a vámmentesnél nagyobb mennyiséget hoznak be, úgy Budapesten feltétlenül a piros folyosóhoz fáradjanak, ahol be kell vallani a behozott mennyiségeket, majd megfizetni a vámot. Amennyiben ezt nem teszik meg, és szúrópróba szerű ellenőrzésre kerül sor, a vámon felül büntetést is fizetni kell.