Az Inti Raymi az egykori Inka Birodalom hagyományos vallási szertartása, amely ma a legnagyobb ünnep Peruban. Az Inti napistent tisztelő ünnepségen helyiek és látogatók ezrei gyűlnek össze Cusco történelmi központjában, hogy megemlékezzenek az inka örökség fontosságáról.

Mi az Inti Raymi?

A Napünnep, egy inka vallási szertartás, amelyet Inti napisten tiszteletére rendezetek. Az ünnepség az inka újév és a téli napforduló kezdetét is jelzi (június 23-ról 24-re virradó éjszaka). Az Inti Raymi eseményei Cusco város három fő helyszínén zajlanak: a Plaza de Armas, a Q’oricancha templom és a Saqsayhuaman erőd.

Az Inti Raymi története

A Napünnepet Pachacutec Inka király alapította a Kr. u. 1430-as évtizedben Cusco fővárosában, ahol az inkák minden téli napfordulón találkoztak, hogy megvárják a napfelkeltét. Az ősi inkák ünnepnaptárának csúcspontjaként az Inti Raymi az Andokból származó emberek misztikus eredetét és a fő vezérrel, a Sapa inkával való kapcsolatukat is szimbolizálta.

A napi rituálék során a Sapa Inka a Saqsayhuaman nagy terére lépett be, virágszirmokból álló szőnyegen sétálva, egy pap kíséretében, aki elűzte az összes gonosz szellemet, amely ártani akart a főembernek vagy nemeseinek. E napnak szentelt szertartás során az inkák hajnaltól alkonyatig különleges táncokat jártak, amelyek során kokaleveleket égettek, és a rituálé részeként chichát ittak.

Az inkák idején több mint 40 000 ember érkezett Cuscóba a birodalom különböző régióiból, hogy részt vegyenek egy 10 napig tartó ünnepségen. Az ünnepségen megköszönték Inti istennek az év termését és mindent, ami a Földön adatott, valamint megköszönték azt is, hogy a meghódított közösségek kulturális leigázásával ujjászervezhetik a birodalmat. Ezután a bennszülöttek elzarándokoltak a Q’oricancha templomba, hogy folytassák a táncokat és az ünnepségeket.

  

Miért tiltották be Inti Raymi-t?

A spanyolok Peruba érkezésével az inkáknak fel kellett adniuk saját kultúrájukat, hagyományaikat és vallásukat, mivel a spanyol hódítók pogánynak, sőt barbárnak tartották őket.  Atahualpa Sapa inka vezette az utolsó Inti Raymi fesztivált, egy évvel azelőtt, hogy a spanyolok betették volna a lábukat Peru földjére. Ez 1572-ben történt, amikor Francisco de Toledo alkirály betiltotta az Inti Raymi ünnepséget  és saját, spanyol hagyományaikra és vallásukra kényszerítette őket. A tiltás ellenére azonban az inkák egy ideig titokban folytatták a hagyományt.

Az Inti Raymi reneszánsza

1944-ben Faustino Espinoza quechua író, színész és rendező fontos kutatásokat végzett az ünnep eredetéről és ezzel az ünnepet újjáélesztette.  Neki köszönhetően azóta a fesztivál nyilvános eseménnyé vált, amely minden évben több ezer látogatót vonz. Olyannyira híressé vált, hogy 2001-ben az Inti Raymi fesztivált Peru kulturális örökségének szerves részévé nyilvánították.

   

Hogyan ünneplik ma az Inti Raymit?

A mai már nem vallási szertartás, inkább egyfajta megemlékezés és színházi előadás. Színészek, zenészek és táncosok ezrei elevenítik fel a múltat, amikor a látogatók számára újra játsszák az ősi ünnepet.

A nagy szertartás a Q’oricancha inka templom tetején épült Santo Domingo templomban kezdődik, ahol a királyi pár, a Napkirály (Sapa Inca) és felesége (Mama Ocllo) jelenik meg. A Napkirály először a Q’oricancha aranykertjében a Napot dicsőíti a kokalevelek rituáléjával, miközben lelkesítő beszédet mond. Ezt követően a színpompás inka ruhákba öltözött emberek a Plaza de Armas felé veszik az irányt. Itt az inka királyt egy hordágyra emelik, amelyet a szolgái visznek. Délben a királyt aranyszekéren szállítják a Saqsayhuaman templomhoz. Itt az inkák lámaáldozatot mutatnak be, és a láma szívét felajánlják a Földanyának, Pachamamának. (Természetesen ez ma már nem valódi). A fesztivál végén a körmenet visszaviszi Inti istent és feleségét Cuscóba, mindeközben felzendülnek a hangszerek és ez zárja le az Inti Raymi-t, vagyis a perui Napünnepet.

  

Inti Raymi hagyományok

A közösség megosztja egymással az Andok vidékének jellegzetes ételeit, például kukoricát, burgonyát és babot húsokkal és a népszerű cuy-val (tengerimalac) kombinálva. Az ételeket egy hagyományos terítőn helyezik el a földön, ahol mindenki együtt eszik és iszik, ez szimbolizálja az egységet. Inti isten tiszteletére chichát isznak (erjesztett kukoricaital), miközben díszes ruhákban hagyományos táncokat járnak.

A fesztiválon viselt ruházat ötvözi a művészetet, a hagyományt és a különböző inka szimbólumokat. Az öltözék sokszínű, amelyhez élénk kiegészítők, szoknyák, ékszerek és kőfaragványok tartoznak. Inti isten arany ékszereket visel, amelyek a nap fényétől ragyognak. Ezzel az ő jelenlétét egyértelműen észreveszi az egész birodalom.

Az Inti Raymi fesztiválon játszott zenének két hasonló stílusa van. Az elsőt jobban ismerik San Juan néven, és a szívdobogáshoz hasonló gyors ütőhangszerek jellemzik. A második a San Juanito, egy lassabb ütem, amelyet klasszikus gitárok kísérnek.

Mi is részesei lehetünk az Inti Raymi ünnepségnek. Tartson velünk és szerezzen örök emlékeket 2024. június 13 – 26. között megszervezésre kerülő perui körutazásunkon! A programot ide kattintva találja meg!