Peru a történelem, a kultúra, a szépség és a kalandok országa. A megannyi érdekes látnivalóból nehéz kiválasztani, mit is nézzünk meg, így mi összeszedtünk 13 látványosságot, amit, ha Peruban jár, semmiképpen se hagyjon ki.

A táj, az emberek és az ott szerezhető élmények sokszínűsége teszi Perut a dél-amerikai kontinens egyik legkülönlegesebb úti céljává.

Hajókirándulást tehet a világ legmagasabban fekvő taván, kilátogathat a világ egyik legmélyebb kanyonjába, szerencsét próbálhat a homokdűnékben vagy túrázhat az Andokban. Ezeken túl még felfedezheti a Nazca-vonalak rejtélyeit, bejárhatja az ősi romokat a Szent Völgyben, vagy sétálhat egyet Lima utcáin, ahol találkozik egymással az ókori és a modern kultúra.

A megannyi látnivalóból mi most összegyűjtöttünk 13-at, amelyek nekünk is nagy kedvenceink. Minden hely más – más szempontból különleges, de egy dolog megegyezik mindegyikben, mégpedig, hogy lélegzetelállító látványt nyújtanak mindenki számára.

1. Nazca-vonalak

A sivatag talaján fekvő titokzatos Nazca-vonalakat viszonylag későn, az 1920-as években fedezték fel. A terület felett átrepülő repülőgépekről látták meg, hogy a vonalak határozott mintákat és képeket alkotnak.

A levegőből 70 különböző növény- és állatrajz, valamint több száz vonal és egyéb geometriai alakzat látható. E vonalak némelyike akár 10 kilométer hosszúra is nyúlik, és több száz négyzetkilométeren terülnek el. Az ábrák közül a legjelentősebb, a 180 méter hosszú gyík, a 130 méteres szárnyfesztávolságú kondor, ezek mellett pedig még a majom, a kolibri, a gyilkos bálna és a pók.

Az elméletek szerint a vonalak a Paracas és a Nazca kultúra termékei voltak valamikor i. e. 900 és i. sz. 600 között. Hogy miért hozták létre őket, arról sok vita folyik. A felvetett elméletek közül néhány szerint a vonalak egyfajta csillagászati naptárként szolgáltak a mezőgazdaság számára vagy éppen földönkívüliek leszállóhelye, futópálya, szertartási helyeket összekötő sétányok esetleg egy vízkultusz részei voltak.

A vonalakat úgy hozták létre, hogy eltávolították a kövek sötét felszíni rétegét, és a vonalak oldalára halmozták őket, így kontrasztot teremtve a sötét kövek és az alatta látható világosabb talaj között.

2. Titicaca tó

A 3820 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő tó a világ legmagasabban fekvő hajózható tavaként ismert.

A Titicaca-tó csillogó kék vizét dombok és kis falvak veszik körül. A tó környékén gyönyörű táj fogad minket és az ősi kultúra hagyományait itt a mai napig őrzik. “Fő kapuja” Puno városa, ahol szállodák, éttermek és utazási irodák találhatók.

A szigeteket és a környező falvakat érintő hajókirándulás a legjobb módja a tó megismerésének. Az egyik fő turisztikai látványosság az Uros úszó szigetek (Islas Flotantes), amelyeken az Uros indiánok kis közösségei élnek. Ezek nádból épített, mesterséges szigetek, ahol az inkák kora óta fenntartják a hagyományos életmódot.

3. Tambopata – irány az őserdő

A Tambopata egy quechua szó, a Tambo jelentése építmény vagy épület, a pata pedig “magas hely”.  Nevét a Tambopata folyóról kapta, amely a magasan fekvő Puno térségében, a Titicaca-tó közelében ered, és az ország ezen része felé folyik le.

Tambopata legnagyobb városa Puerto Maldonado. A legtöbb utazó ide repül, hogy megkezdje dzsungelbeli kirándulását.  Amikor az utazók ide érkeznek, általában a Tambopata Nemzeti Rezervátumot és a körülötte lévő területeket keresik fel. A rezervátum hatalmas, 274.690 hektár (1.061 négyzetmérföld) érintetlen vadont véd, amely az  élőhelyek nagyfokú változatosságát tartalmazza. Kezdve az amazóniai esőerdőtől és bambuszligetektől, az árterek, a vizes élőhelyek és az ököríves tavakon át, egészen a pálmalápokig.

A jól megőrzött élőhelyek sokszínűségének köszönhetően Tambopata a világ egyik legváltozatosabb területe. Több mint 1000 lepkefaj, 100 emlősfaj, 600 madárfaj, valamint több száz fa- és növényfaj él itt. Látogatása során valószínűleg majmokat, papagájokat, arákat, kajmánokat, tukánokat és még sok-sok más állatot és növényt is láthat.

4. Arequipa – a fehér város

A több mint 2300 méter magasan fekvő Arequipát Peru legszebb városának tartják. A hófödte hegyek előtt fekvő városközpontot az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Arequipa fő hírnevét a sillar kőből, egy vulkanikus kőzetből épült épületeinek köszönheti, melyek a napfényben élénk fehér színben ragyognak. A történelmi városközpontban található gyarmati épületek többsége ebből a kőből készült, ezért kapta Arequipa a “fehér város” becenevet.

5. Lima – a királyok városa

Intenzív kulturális tevékenységek, az ókori történelem és a 21. század modernitása jellemzi Peru fővárosát. Lima számos múzeumot, műemléket és művészeti galériát, valamint modern bevásárlóközpontokat, felhőkarcolókat és izgalmas szórakozási lehetőségeket kínál.

A városnak hosszú történelme van, amely egészen az Inka Birodalomig nyúlik vissza, és számos ősi látnivaló található itt. A város történelmi központja az UNESCO Világörökség része, melyet az 1500-as években alapítottak és bár sok eredeti épületet leromboltak, a város még mindig jelentős történelmi értékkel bír, és gyönyörű hely a barangolásra. Az óváros egyik legkellemesebb helye a Plaza de Armas (Plaza Mayor), melyet a város történelmi negyedének szívében találhatunk. A főtéren többek között megtekintheti a katedrálist és a Palacio del Gobiernot (Kormányzati Palota), a megannyi csodálatos látnivalóval együtt.

Lima emellett remek hely a perui ételek kipróbálására is. A városban számos étterem kínál olyan hagyományos ételeket, mint a Ceviche, a Lomo Saltado és a Papa a la huancaina. A modern felhőkarcolók, a történelmi helyszínek és a finom ételek mellett Lima gyönyörű strandjairól is ismert. A Costa Verde (Zöld part) egy olyan partszakasz, amely sziklás strandokkal, sziklás partokkal és buja növényzettel rendelkezik. Miraflores Lima egyik leghíresebb strandnegyede, ahol számos szálloda, étterem és üzlet található.

6. Guanó-szigetek

A Limától mintegy 200 kilométerre délre fekvő Piscóba elsősorban a közeli Islas Ballestas szigetek és a Paracas-félszigeten található Paracasi Nemzeti Rezervátum miatt érdemes eljönni. Az Islas Ballestas szigetek, amelyeket néha a “szegény ember Galápagos-szigetekének” is neveznek, több százezer madárnak, hatalmas oroszlánfókakolóniáknak, pelikánoknak, pingvineknek és delfineknek adnak otthont.

Paracasból és Piscóból reggel indulnak hajós túrák, amelyek naponta látogatják a szigeteket. A teljes túra a “Candelabra”, a partról látható domboldali geoglifa mellett vezet el, majd jelentős időt tölt a szigetek körül csónakázva a vadon élő állatok megfigyelésével. Ez a túra általában félnapos, és dél körül tér vissza a partra.

7. Cusco – A világ közepe

Cusco utcáin sétálva olyan, mintha egy múzeumban járnánk, az UNESCO világörökségi helyszín csupa történelemre épül.

A szűk utcákon sorakozó szép régi épületek közül soknak az alapjául inka romok szolgáltak, amelyek a város hosszú történelmét mutatják be. A Plaza de Armas nevű főtér Cusco központjában található, ezen a téren áll a katedrális és a La Compania templom, két hasonlóan lenyűgöző építmény. A tér remek hely arra is, hogy sétáljunk, beüljünk egy hangulatos étterembe vagy éppen ellátogassunk a helyi piacra.

Számtalan épületet és múzeumot érdemes a városban megnézni, ilyen például Kenqo szakrális központja vagy a Saqsaywaman épületkomplexum, ahonnan nem mellesleg gyönyörű kilátás is tárul elénk a városra. Azonban minden látnivaló közül a Coricancha (Arany udvar) inka lelőhely romjain nyugvó Santo Domingo templom Cusco leginkább kihagyhatatlan látnivalója.

8. Szent Völgy – Pisac, Urubamba, Ollantaytambo

Cuscótól alig egy órányi autóútra északra található a gyönyörű Szent Völgy, ahol Pisac, Urubamba és Ollantaytambo városait találhatjuk. Ez a termékeny völgy számos felfedezésre érdemes inka romot rejt, de békés terület is, ahol el lehet tölteni egy kis időt a helyi kézműves termékek elképesztő választékával kecsegtető piacokon való bolyongással és a helyi kultúra megismerésével.

Moray városa is innen nem messze található, ahol a kör alakú teraszok tekinthetők meg, amiket az inkák mezőgazdasági területként használtak. A kutatók úgy vélik, hogy ez az innovatív gazdálkodási stílus az inkák üvegház változata volt. A különböző szinteken és különböző területeken melegebb vagy hűvösebb hőmérséklet uralkodott, több vagy kevesebb napsütéssel együtt. Ezeken kívül pedig, még feltétlenül nézze meg a salinasi sóbányákat is a városban. A lenyűgöző bányákat már az inkák kora óta használják, melyek a hagyományos fehér só mellett rózsaszínű sót is termelnek.

9. Szivárvány hegy

A Szivárvány-hegy, más néven Montaña de Siete Colores (Hétszínű hegy) az Andokban, Peru Cusco régiójában található.

De mitől is változik a Szivárványhegy ennyi különböző színűvé? Azért alakultak ki ezek a színek, mert korábban jég borította a területet. Amikor a jég elkezdett olvadni, a víz összekeveredett a talajban lévő ásványi anyagokkal és sokszínűvé változtatta a földet. A vörös területek a rozsdakeveréknek, a sárgák a vas-szulfidnak, a lilák a goethitnek vagy oxidált limonitnak, a zöldek pedig a kloritnak köszönhetők.

Legyünk azonban körültekintőek az interneten látott fotókat illetően. A fotókat gyakran Photoshop segítségével fokozottan élénk színűre feljavítják, de természetesen a valóság sem unalmas. A hegyoldalak valóban a szivárvány színeiben pompáznak és úgy néznek ki, mintha sárgára, zöldre, vörösre és lilára festették volna őket.

10. Humantay-tó

A Humantay-tó a közeli hegyről (Humantay, 5473 m) kapta a nevét és Cusco egyik legszebb szent tavának tartják. Türkizkék vize és a háttérben a Salkantay (6.270 m) hófödte hegyei káprázatos látványt nyújtanak.

A Humantay-tóhoz egy ősi andoki legenda is kötődik. Eszerint réges-régen, aszály és éhínség sújtotta az Andok népét, így két testvér, Ausangate és Salkantay úgy döntöttek, hogy messzi vidékre utaznak vizet és élelmet keresve népüknek. Elváltak útjaik: Ausangate délre, Salkantay pedig északra ment. Mindketten találtak élelmet és vizet is népük számára, de Salkantay szerelmet is talált. Azonban sajnálatos módon Salkantaynak el kellett hagynia kedvesét, hiszen vissza kellett mennie embereihez, akik várták és bíztak visszatértében. Érkezésük után mindkét testvér impozáns havas hegyekké változott, de a Salkantay megtört szívéből fakadó könnyek megtöltötték a földet és létrehozták a Humantay-tavat, a régió egyik legszebb lagúnáját.

11. Machu Picchu – inka ösvény

Az Urubamba folyó fölött 300 méter magasan található, egy hegygerincen magasodó fenséges inka város, a Machu Picchu.

A dzsungel borította, gyakran felhőkbe burkolózott hegyekre és az alatta elterülő folyóra tekintve mi is megérthetjük, hogy az inkák miért ezt a helyet választották városuk felépítéséhez. Hiram Bingham 1911-ben bukkant rá a Machu Picchura, melyről haláláig hitte, hogy ez az “inkák elveszett városa”, amelyet először spanyol katonák dokumentáltak az 1500-as években.

A híres Inka-ösvénynek többféle kiindulópontja is létezik, így lehet két- vagy négy napos is a túra, amely a Machu Picchunál ér véget. A túra ösvény több mint 30 inka rom mellett halad el, és látványos tájakon vezet át. Ez a festői ösvény gyakran megterhelőbb, mint amire sokan számítanak, de ugyanakkor kifizetődő is.

Akár az Inka ösvényen túrázva, akár vonattal látva az útvonalat, mindkét esetben lehetetlen, hogy a táj ne inspiráljon. A természet védelme érdekében az inka ösvényre, illetve a Machu Picchura vonatkozó belépési szabályok szerint idegenvezetővel kell túrázni és a meghatározott útvonalat kell követni.

12. Gocta vízesés

A perui Gocta-vízesés a világ egyik legmagasabb vízesése, 771 méteres.

A legközelebbi településről kapta a nevét, és a helyi közösségek évszázadok óta nagyra értékelik. A világ azonban nem tudott a létezéséről egészen 2002-ig, amikor Stefan Ziemendorff német kutató, egy csapat helybeli lakossal expedíciót indított a vízeséshez. Azóta évente több ezer hazai és nemzetközi turista látogatja, így a terület infrastruktúrája is javult, aminek köszönhetően a Gocta-vízesés nagyobb népszerűségnek örvend, mint valaha.

13. Choquequirao

Choquequirao, ami a Quechua “arany bölcsőt” jelenti, a feltételezések szerint a Vilcabamba régió közigazgatási és katonai fővárosa volt.

A Choquequirao arról is ismert és híres, hogy “Machu Pichu testvérvárosa”. Továbbá, egy másik egyedülálló tulajdonsága, hogy az ősi várost két különböző környezet, az Andok és az Amazonas határolja, így ez az egyik legkülönlegesebb romváros egész Peruban. Choquequirao építése a becslések szerint 1536 körül kezdődhetett. A szakértők azt is feltételezik, hogy a város az inkák egyik utolsó menedékhelyeként szolgált a spanyolok hódítása után.

Ha Ön is kedvet kapott Peruhoz, tekintse meg aktuális ajánlatainkat ide kattintva!