Közép- és Dél-Amerika sok országát és nevezetességét bejárhattuk az elmúlt években, ezért úgy gondoltuk, hogy összeállítjuk személyes top 10-es listánkat az itt található nevezetességekből. Ez a régió rendkívül gazdag kultúrával, pezsgő latin városokkal, lenyűgöző tájakkal és tengerpartokkal rendelkezik, így minden idelátogatónak felejthetetlen élményben lesz része.

1. Machu Picchu (Peru)

A varázslatos Machu Picchut senkinek sem kell bemutatni. Az Inka Birodalom fontos szakrális városa volt, amelyet lakói elhagytak a spanyol hódítók érkezésekor, hogy az biztonságban maradhasson, és ne találják meg. Csak 1911-ben lett újra ismert, amikor Hiram Bingham amerikai tudós megtalálta a rég elveszett inka várost. Ma turisták ezreit vonzza ide minden évben, nem hiába. Machu Picchuban az embernek olyan érzése van, mintha a történelem egy szelete elevenedne fel előtte. A romvárosba eljuthatunk vonattal, illetve az Inka Ösvényen keresztül is.

Pacha Travels tipp: Peru – Természeti csodák és egy lenyűgöző kultúra

 

2. Uyuni sómező (Bolívia)

Az Uyuni sómező a legnagyobb sómező a világon, kiterjedése több mint 10 000 km². A terület számos őskori tó átalakulásából jött létre. Ide ellátogatva a sómező szinte végtelennek tűnik, amely igazán különleges élményt nyújt az idelátogatók számára. A februári-márciusi időszakban a legkülönlegesebb, hiszen ilyenkor vízréteg képződik a mezőn, amely gyönyörű „tüköreffektust” eredményez. Több sóból készült szálloda is épült ezen a területen, ahol az idelátogatók megszállhatnak.

3. Cartagena (Kolumbia)

Cartagena igazi latin-amerikai pezsgő város, ahol az év egészében meleg van. A spanyol gyarmati hatás erősen érződik ebben a kikötővárosban, melyet hangulatos kis utcák, macskaköves utak és színes épületek jellemeznek. Érdemes ellátogatni a közelben található Playa Blancara, mely nevéhez méltóan egy gyönyörű fehér homokos, türkiz vizű tengerpart.

Pacha Travels tipp: Varázslatos Kolumbia körutazás

4. Teotihuacán (Mexikó)

I.e. 200 környékén épült a lélegzetelállító közép-amerikai Teotihuacán kultúra városa és a hozzá tartozó piramisok, melyek közül kiemelkedik a Nap és Hold piramis. A város alaprajza egy négyzetes háló, mely a főút, a “Holtak útja” köré szerveződik. Nevét a később itt élő aztékoktól kapta, akik szent helyként tisztelték. Érdekesség, hogy a piramisok eredetileg vörös színűek voltak.

Pacha Travels tipp: Mexikó: A maja és azték világ találkozása

5. Havanna (Kuba)

Sokan mondják, hogy Kubába még azelőtt érdemes ellátogatni, mielőtt az ország nagy változásokon menne keresztül. Havannában valóban olyan érzése van az embernek, mintha picit megállt volna az idő, azonban a lehető legjobb értelemben. Ebben a karibi városban hangulatos városnézésre indulhatunk régi autókon, szivarozó helyiekbe ütközhetünk, az éttermekben pedig ne is számítsunk Coca-Colara, hiszen itt csakis kubai kóla kapható.

Pacha Travels tipp: Kuba szépségei körutazás

6. Cuzco (Peru)

A hajdani Inka Birodalom – az egyik legjelentősebb dél-amerikai kultúra – központja, melyet a „világ köldökének” tartanak. Ebben a városban különleges energiák uralkodnak, hiszen minden irányban régészeti együtteseket és szent hegyeket találunk, a város hangulatos épületei pedig visszaidézik, milyen is lehetett itt az élet 600 évvel ezelőtt. 

Pacha Travels tipp: Peru – Természeti csodák és egy lenyűgöző kultúra

7. Iguazú vízesés (Brazília és Argentína)

Az Iguazú vízesés Argentína és Brazília határán fekszik, az Iguazú és a Paraná folyók találkozásánál jött létre, több mint 250 vízesés alkotja. Monumentális látványosság, igazán nagy élmény testközelből is megtapasztalni, mire képes a természet. Érdekesség, hogy a helyi őslakos guarani indiánok legendája szerint a vízesést Mboi isten hozta létre. Nevét szintén ettől a népcsoporttól kapta, melynek jelentése “nagy vizek”.

8. Yucatan-félsziget (Mexikó)

Mexikó ezen részén biztosan nem fogunk unatkozni, hiszen színes városokat, régészeti maradványokat, piramisokat és gyönyörű tengerpartokat találunk. Ha erre járunk kötelező látnivaló Chichen Itza maja romváros, mely a világ hét új csodájának egyike. A félszigeten ezen kívül számos cenotét is találhatunk. Ezek kútszerű képződmények, melyek akkor keletkeznek, amikor a földalatti barlang teteje összeomlik, természetes medencéket létrehozva így.

Pacha Travels tipp: Mexikó: A maja és azték világ találkozása

9. Valparaiso (Chile)

Valparaiso igazi ékszerdoboz, amely Chile középső tengerparti részénél található. A helyet számos kulturális hatás érte, így ezek keveréke testesül meg a városban. A művészet minden formáját megtalálhatjuk a város kikötőjétől egészen a galériákig, kávézókig. A város ezen kívül Dél-Amerika egyik legismertebb írójának, Pablo Nerudának az otthona volt.

10. Amazóniai őserdő (Peru, Brazília és Kolumbia)

A Föld tüdejeként is ismert esőerdő 526 millió hektár kiterjedésű terület, mely számos élménnyel várja az idelátogatókat. A világ legbővizűbb folyója, elképesztően gazdag állat- és növényvilág és extrém kalandok várják az idelátogatókat.